Pronađen dio nakita ukradenoog iz njemačkog muzeja 2019. godine

U saopštenu se navodi da su pronalasku prethodili istražni razgovori tužilaca i odbrane tokom suđenja licima za krađu o mogućem sporazumu kojim je omogućen dogovor o vraćanju ukradenih stvari

4504 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačke vlasti saopštile su danas da su povratile veliki dio blaga iz 18. vijeka koje je ukradeno iz muzeja Zeleni trezor u Drezdenu u spektakularnoj krađi prije više od tri godine.

Tužioci i policija su u saopštenju naveli da su tokom noći u Berlinu obezbijedili 31 predmet, među kojima je i "nekoliko djelova za koje se čini da su kompletni".

Predmeti su prevezeni u Drezden, udaljen više od 160 kilometara, gdje policija, a potom i zvaničnici vlasti koje nadgledaju gradske umjetničke kolekcije planiraju da provjere njihovu autentičnost i da ispitaju da li su očuvane.

Neki bitni predmeti još uvijek nijesu pronađeni, saopštile su vlasti ali nijesu dale informacije o tome gdje su tačno predmeti pronađeni i u kojim okolnostima.

U saopštenu se navodi da su pronalasku prethodili istražni razgovori tužilaca i odbrane tokom suđenja licima za krađu o mogućem sporazumu kojim je omogućen dogovor o vraćanju ukradenih stvari.

U januaru je u Drezdenu počelo suđenje šestorici optuženih za grupnu pljačku i podmetanje požara zbog pljačke 25. novembra 2019. godine.

Državljani Njemačke optuženi su za krađu nakita ukupne osigurane vrijednosti od najmanje 113,8 miliona eura. Tada je ukraden veliki dijamantski broš i dijamantska epoleta.

Riznica Avgusta Jakog od Saksonije osnovana je 1723. godine i sadrži oko 4.000 predmeta od zlata, dragog kamenja i drugih materijala izloženih u Kraljevskoj palati u Drezdenu.

Bonus video: