WWF: Irvasi i pingvini među ugroženima, na crvenoj listi više od 42.100 vrsta

„Na trenutnim nivoima emisije štetnih gasova, između 80 i 100 odsto svih poznatih kolonija carskih pingvina preti izumiranje do 2100. godine“, rekao je WWF

3543 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Irvasi i carski pingvini su među vrstama koje je organizacija za zaštitu okoline WWF (Svjetska fondacija za prirodu) ove godine istakla kako bi ilustrovala prijetnje s kojima se suočavaju hiljade životinja širom svijeta.

Hiljade vrsta suočavaju se s padom populacije i sve većim brojem prijetnji, objavila je organizacija u svom godišnjem izvještaju.

„Međunarodna crvena lista sada broji više od 42.100 životinjskih i biljnih vrsta kao ugrožene“, rečeno je iz organizacije pozivajući se na Crvenu listu ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Godine 2000. najveća sjvetska populacija divljih irvasa u regionu Taimir na ruskom Arktiku sastojala se od milion životinja. Danas ih je preostala samo četvrtina, kažu iz WWF, a kao glavne razloge navode klimatske promjene i krivolov.

Organizacija je takođe istakla carske pingvine, rekavši da ove godine ništa nije učinjeno da se ta vrsta bolje zaštiti, prenosi N1.

„Na trenutnim nivoima emisije štetnih gasova, između 80 i 100 odsto svih poznatih kolonija carskih pingvina preti izumiranje do 2100. godine“, rekao je WWF.

pingvin
foto: Shutterstock

Podsjećaju i na ovoljetnji masovni pomor ribe u rijeci Odri, koja teče između Njemačke i Poljske. Taj je pomor takođe bio prepreka ponovnom uvođenju baltičke jesetre jer su hiljade ribljih jedinki uginule.

U avgustu su hiljade riba pronađene uginule u Odri. Stručnjaci smatraju da je uzrok masovnog pomora ribe ispuštanje soli u kombinaciji s niskim nivoom vode i visokim temperaturama, što je dovelo do masovnog razmnožavanja otrovne vrste alge (Prymnesium parvum).

WWF je istakao i pozitivne primjere očuvanja vrsta, uključujući populaciju tigrova u Nepalu, koja se dobro oporavlja, kao i grbavih kitova u Australiji.

Te su životinje skinute s liste ugroženih vrsta zbog značajnog povećanja populacije. Uprkos tome, potrebne su dodatne mjere kako bi se kitovi zaštitili od prijetnji poput ribolova, brodskog saobraćaja i zagađenja, rečeno je iz organizacije WWF.