Na dva točka obišao svijet za 78 dana

Prethodni rekord držao je Novozelanđanin Endrju Nikolson koji je 2015. godine taj poduhvat ostvario u 123 dana
3 komentar(a)
Mark Bomont, Foto: Twitter.com
Mark Bomont, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 19.09.2017. 11:49h

Britanski biciklista srušio je dosadašnji Ginisov svjetski rekord kada je put oko svijeta, oko 29.000 kilometara, prešao biciklom za manje od 80 dana.

Mark Bomont vozio je 18 sati na dan i sagorevao više od 9.000 kalorija svaka 24 sata prelazeći Poljsku, Rusiju, Mongoliju, Kinu, Australiju i Sjedinjene Države.

Taj Škotlanđanin, koji je u ponedjeljak završio svoj biciklistički maraton ispred Trijumfalne kapije u Parizu, rekao je da je jedva hodao tokom ta dva i po mjeseca.

Devetog dana maratona pao je, slomio zub i povrijedio lakat i zbog te nesreće gotovo je odustao, ali je odlučio da se ne preda, prenosi N1.

"Mučio me nedostatak sna. Nakon nedjelja i nedjelja i dugih, dugih sati, u glavi sam se nastavio da borim. I samo moraš da odlučiš da nećeš nikada stati", rekao je.

Putovanje biciklom oko svijeta trajalo je 78 dana, 14 sati i 40 minuta. Prethodni rekord držao je Novozelanđanin Endrju Nikolson koji je 2015. godine taj poduhvat ostvario u 123 dana.

Ginisov zvaničnik za svjetske rekorde predao je Bomontu dva sertifikata - prvi za rekord u putovanju oko svijeta, a drugi za najveću kilometražu koju je prešao biciklom u mjesec dana.

Bonus video: