Novi transformersi Baletića: Atentat Principa na Ferdinanda predstavljen kroz karate udarac

Danila Baletića istorijski momenat inspirisao da prvi put napravi kompoziciju u kojoj su dobar i loš transformers u žaru borbe

12598 pregleda 8 komentar(a)
Vječita borba između dobra i zla: Skulptura će biti izložena u Provansi, Foto: Privatna arhiva
Vječita borba između dobra i zla: Skulptura će biti izložena u Provansi, Foto: Privatna arhiva

Skulpture od autootpada koje već godinama pravi crnogorski umjetnik Danilo Baletić želeći da pošalje poruku da moramo čuvati planetu obišle su mnoge svjetske centre, a uskoro stižu i u Provansu. No, ovu postavku čini posebnom i činjenica da će publika imati priliku da vidi novu skulpturu napravljenu 2018. godine koju čine dva transformersa.

”Naziv ove kompozicije je ‘Gavro&Prince’. Predstavljaju istorijski momenat, atentat Gavrila Principa na Princa Franca Ferdinanda u Sarajevu u mojoj interpretaciji. Postavljene su u interaktivnoj pozi karate udarca Yoko Geri u grudi”, ispričao je Vijestima Baletić.

Kompozicija “Gavro&Prince” biće dio izložbe koja će biti organizovana na privatnom posjedu u francuskoj Provansi.

”Tu će biti izloženi skoro svi moji radovi. Ovo je do sada moja najveća postavka. Interesovanje je veliko za ovu izložbu, ali nažalost nije otvorena za javnost, mogu je posjetiti samo pozvani gosti”, potvrdio je Baletić.

Kroz svoje radove do sada Baletić je stvarao i dobre (autobote), ali i loše (deseptikone) robote od autootpada. Međutim, ovo je prvi put da skulpturu čine dva robota i da su predstavljeni u žaru borbe.

”Skulpture su postavljene kompoziciono kao borba između dobrih i loših Transformersa, podsjećajući na vječiti okršaj dobra i zla”, kaže autor, te ističe da će u sklopu postavke biti većina skulptura koje je crnogorska javnost imala priliku da vidi na ranijim postavkama po Crnoj Gori, kao i na e-festivalu prošle godine u Bemax areni.

”Izložba će trajati do kraja proljeća kada se očekuje dalje putovanje skulptura na nove izložbe po svijetu”, napominje Baletić, te otkriva zašto mu je baš ovaj istorijski trenutak koji je označio početak Prvog svjetskog rata bio toliko inspirativan:

”Inspirativan je kao prekretnica istorije i toka čovječanstva. Tu je nastala pojava svjetskog rata i taj momenat kao iskra zapalila je svijet. Udarac je predstavljen kroz karate pokret kao meni blizak jer sam se bavio karateom deset godina. Ovo je ujedno lijep položaj tijela i dobro statičko rješenje”, zaključuje Baletić.

Bonus video: