Ko voli tiranosauruse može sebi da kupi jednog u Švajcarskoj

Otkrića fosila tiranosaurusa su izuzetno rijetka, rekao je Hans Jakob Siber, paleontolog u muzeju dinosaurusa u švajcarskom Atalu

3206 pregleda 4 komentar(a)
Reuters/ Denis Balibouse, Foto: Reuters
Reuters/ Denis Balibouse, Foto: Reuters

Milionima godina nakon što je hodao Zemljom, u Švajcarskoj je predstavljen skelet džinovskog tiranosaurusa, prije nego što bude ponuđen na aukciji.

Očekuje se da će džinovski dinosaurus, nazvan "Trojstvo TRX-293", postići cijenu između 5 i 8 miliona švajcarskih franaka kada bude prodat u Cirihu 18. aprila.

Tiranosaurus reks visok je 3,9 metara i dug 11,6 metara, i tek je treći skelet T-Rexa koji se nudi na aukciji, a prvi u Evropi, prenosi N1.

"Ime tog skeleta je ‘Trojstvo’, jer je sastavljen od tri jedinke i sve su pronađene u SAD-u", rekao je Siril Koler, vlasnik aukcijske kuće koja vodi aukciju.

Preostali dio imena potiče od 293 kosti u njegovom kosturu.

Koler misli da će kupac vjerovatno biti privatna osoba.

Otkrića fosila tiranosaurusa su izuzetno rijetka, rekao je Hans Jakob Siber, paleontolog u muzeju dinosaurusa u švajcarskom Atalu.

"To nije odlivak ili kopija, to je original. I vrlo su, vrlo rijetki", rekao je Siber za Rojters.

"Zapravo, do otprilike 1970. ili 1980. godine bilo ih je manje od desetak, većina u američkim muzejima", dodao je on.

Skoro svi ostali fosilizovani T-rexovi čuvaju se u muzejima, što znači da vlada ogromno interesovanje kada god se skelet pojavi na prodaji.

Dva druga T-rexa otkrivena u Sjevernoj Americi, nazvana Su i Sten, prodati su za 8,4 miliona i 31,8 miliona dolara 1997. i 2020.

Bonus video: