Strani veterinari spasli bolesnu slonicu u Pakistanu

Članovi organizacije "Četiri šape" izveili su složenu proceduru na slonici od 17 godina koja ima mnoge probleme, među kojima artritis

1841 pregleda 0 komentar(a)
Bolesna slonica u Pakistanu, Foto: Reuters
Bolesna slonica u Pakistanu, Foto: Reuters

Osmočlana ekipa austrijske organizacije za zaštitu životinja spasla je život bolesne slonice u jednom zoološkom vrtu u južnom Paistanu, saopštili su danas veterinari.

Članovi organizacije "Četiri šape" izveili su složenu proceduru na slonici od 17 godina koja ima mnoge probleme, među kojima artritis. U timu koji liječi slonicu su veterinari iz Egipta, Bugarske i stručnjak za slonove iz Njemačke.

Slonica "Nur Džehan" i još tri slona stigli su u zoološki vrt u Karači prije više od deset goidna. Internetom su se proširili snimci bolesne slonice koja ne može da podigne glavu i ustane.

Veterinar koji je predvodio tim za liječenje slonice, izjavio je da je slonica umalo uginula tokom procedure, ali je srećom operacija uspješna i "Nur Džehan" je ponovo stala na noge.

bolesna slonica u Pakistanu
bolesna slonica u Pakistanufoto: Reuters

Stručnjaci su ultrazvučnim pregledom našli veliki hematom u njenom stomaku koji je zahvatio organe.

"Četiri šape" su saopštile da postoji tretman za hematom i da će biti potrebno još dugo liječiti slonicu, ali da je "Nur Džehan" još mlada "i zaslužuje da živi još 20 ili 30 godina".

Guverner provincije Sind, u kojoj je Karači, prisustvovao je proceduri koja je izvršena u zoološkom vrtu,a bili su i aktivisti za prava životinja.

spašavanje bolesne slonice u Pakistanu
spašavanje bolesne slonice u Pakistanufoto: Reuters

Vlasti su se složile da slonicu zajedno s njenim mladunčetom "Madhubalom", presele na bolje mjesto jer uslovi u zoološkm vrtu nisu prikladni za njihov zdrav život.

Bonus video: