Influenseri otkrili osam trikova kako najbolje uštedjeti novac

Prije tri godine, bivši trener za upravljanje vremenom Suzan Mulholand svojim prijateljima je dala savjete kako kuhati više obroka odjednom i tako planirati meni

4901 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stručnjaci su podijelili savjete o tome kako uštedjeti novac, a istovremeno pomoći planeti.

Gardijan donosi popis najboljih načina kako da živite dobro, a ne trošite previše novca:

1. Smanjite sedmičnu kupovinu

Influenserka Mimi Harison tokom studija je pokrenula stranicu Beat the Budget, gdje dijeli recepte i savjete kako uštedjeti na sedmičnoj kupovini namirnica. Kaže da nikada ne potroši više od 22 eura sedmično na namirnice, a mnogi recepti stoje tek jedan euro po porciji.

“Sve je u planiranju,” kaže Harison.

Ona detaljno planira sedmični meni i strogo ga se drži, sastavljajući popis za kupovinu kako ne bi nakupovala stvari koje joj nisu potrebne. Svake sedmice bira obroke gdje može iskoristiti baš sve sastojke, kako ništa ne bi morala baciti u smeće, prenosi N1.

2. Putujte jeftino

Putovanja se ne morate odreći ako želite sačuvati koji euro. Možete uštedjeti tako što ćete putovati autobusima ili vozovima umjesto avionima. Jedite u vrijeme ručka, kada restorani nude popuste, i odlučite se za manje popularne – a samim time i finansijski pristupačnije – lokacije poput Vilniusa, Rige, Brna ili Gdanjska. Također možete nabaviti i karticu koja vam ne naplaćuje naknade za transakcije u inostranstvu.

3. Popravite odjeću

Dizajner Flora Collingwood-Norris iz Škotske organizuje onlajn radionice u kojima podučava kako popraviti oštećenu odjeću, umjesto da je bacate. Po čemu su njene radionice jedinstvene? Ona je dio pokreta za vidljive popravke, što znači da su oni na odjeći očiti, umjesto da ih pokušavate sakriti.

“Popravljanje odjeće koštaće vas samo vremena, ali ne i novca,” kaže ona.

Nema veze, dodaje ona, koliko ste vješti.

Vidljive popravke izgledaju namjerno, svi će vjerovati da ste svjesno željeli unijeti dašak svježine ili novi ukras na vaše odjevne predmete.

4. Kuvajte nekoliko obroka istovremeno

Prije tri godine, bivši trener za upravljanje vremenom Suzan Mulholand svojim prijateljima je dala savjete kako kuhati više obroka odjednom i tako planirati meni. Oni su bili toliko impresionirani da su je nagovorili da svoje savjete objavi na internetu.

Mulholand je do danas prodala tri kuvarice, a na internetu njene savjete prati više od 162.000 ljudi.

Mulholand savjetuje da u sat vremena pripremite osnove za čak 10 obroka. Zvuči nemoguće i grozno, no zapravo funkcionira. Šta učiniti? Djelimično skuvane i pripremljene sastojke možete spremiti u posude i zamrznuti, nakon čega svaki dan obroke trebate tek odmrznuti i dovršiti. Ako kupite mljeveno meso, možete napraviti okruglice, bolognese, čili, burgere i to odjednom, nakon čega zamrznite porcije i imate polugotove obroke za naredni period.

5. Otplatite dugove

Kler Sil je bila čak 30 hiljada eura u minusu kada je odlučila da mora riješiti svoje finansije. Postala je finansijski mentor i otvorila Financial Wellbeing Forum. Seal je brutalno iskrena, ali nudi praktične savjete kojima svatko može uštedjeti.

Sil savjetuje da se naoružate digitalnim alatima kako biste pratili svoju potrošnju i tačno vidjeli gdje možete uštedjeti, i da nemilosrdno provodite sve rezove za koje imate prostora.

6. Kupujte iz druge ruke

Ana Kilpatrik osnovala je stranicu not.needing.new nakon što je poslije razvoda morala s djecom preseliti iz prostrane kuće u skučeni stan. Kaže da ju je život s manje stvari usrećio. Stan je opremila namještajem iz secondhand prodavnice, a kaže da novu odjeću nije kupila već deset godina.

“Ne treba vam mnogo novca kako biste izgledali moderno,” kaže ona.

Kilpatrik nudi savjete kako se ugrijati ako ne možete priuštiti kvalitetno grijanje, kako izraditi vlastitu šminku i kako se uzdržati od bespotrebne kupovine.

Influenser Aja Barber postala je poznata po glasnom kritikovanju takozvane brze mode, naglašavajući da nećete mnogo uštedjeti ako kupujete mnogo jeftine odjeće umjesto da uložite u kvalitetne komade koji će vam dugo trajati, ili kupite nošenu odjeću po nižoj cijeni od nove.

“Nikada ne morate kupiti novi komad odjeće. Ima toliko mjesta gdje možete kupiti nošenu, ali kvalitetnu odjeću,” kaže Barber.

7. Naučite sami obavljati kućne popravke

Viki Li svoje pratitelje uči kako izrađivati namještaj od drveta, kako postaviti podove na terasama, instalirati kuhinje ili urediti prilaze kola. Ona želi da ljudi uštede na kućnim popravcima kako bi morali plaćati samo ako “trebate prave profesionalce koji će vam riješiti plin ili struju.”

Stare komade namještaja možete reciklirati u nešto novo – Li od polica izrađuje komode, a od držača sa CD-e napravila je policu za bušilice u svom spremištu za alat.

8. Pristupačne aktivnosti za djecu

Za razliku od mnogih blogera koji se hvale skupim i ekskluzivnim sadržajima za svoju djecu, Džejmi Ros je vrlo transparentna oko svog budžeta. Na svojoj stranici nudi savjete o organizovanju jeftinih – ili besplatnih – izleta za djecu, o svjesnom trošenju, stvaranju porodičnih tradicija koje ne koštaju puno, i kup (i prodaji) korištene opreme za djecu.

Ona kaže da pokloni za dječje rođendane ili blagdane ne moraju biti novi.

“Stvari koje kupujete secondhand dobit ćete za djelić cijene, a možete kupiti i potpuno nekorištene poklone upravo na taj način, što znači da ćete mnogo uštedjeti”, kaže Rose.

Bonus video: