Završena borba za najvećeg "džabalebaroša": Irena, Vukašin i Veljko odlučili da zajedno ustanu

Ivana Stanković iz Beograda nakon što je oborila rekord koji od 2014. godine drži Marko Đurović iz Podgorice, koji je ležao 37 sati, morala je da prizna da su Crnogorci neprikosnoveni ležači i da ustane nakon nešto više od 39 sati
485 pregleda 0 komentar(a)
Vukašin Vračar, Irena Marković, Veljko Bojanić, Foto: Svetlana Mandić
Vukašin Vračar, Irena Marković, Veljko Bojanić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.09.2017. 17:28h

Nakon 48 i po sati ležanja, troje finalista takmičenja u za najvećeg džabalebaroša petnaestogodišnja Irena Marković iz Podgorice, dvije godine stariji Vukašin Vračar iz Danilovgrada i osamnaestogodišnji Nikšićanin Veljko Bojanić su odlučili da zajedno ustanu.

Organizator takmičenja u ležanju je odlučio da umjesto zbirne nagrade od 200 eura svo troje finalista nagradi sa po 100 eura.

Takmičari izgledaju veselo, odmorno, ali su čekali red ispred toaleta jer nije mala stvar dva dana i dvije noći ležati bez prekida.

Ivana Stanković iz Beograda nakon što je oborila rekord koji od 2014. godine drži Marko Đurović iz Podgorice, koji je ležao 37 sati, morala je da prizna da su Crnogorci neprikosnoveni ležači i da ustane nakon nešto više od 39 sati.

Prvo je otišla do toaleta, a zatim na čist vazduh.

“Kako su njih troje ipak djeca, ja imam 26.godina, mislila sam da budem malo ‘pametnija’ i da ustanem pa možda i oni ustanu. Međutim, izgleda na neće brzo. Cilj mi je bio da oborim rekord i valjda je to na psihološkoj bazi sve dok se to nije dogodilo nijesam osjećala potrebu da idem u toalet. Ekipa je zaista odlična, lijepo smo se zabavili i ko zna, možda još koju godinu odlučim da ležim”, kazala je “Vijestima” Ivana nakon što je ustala.

Iako najmlađa Irena je čvrsta u odluci da pobijedi. U tome je podržava i njena majka Hilda.

“Obzirom na njen temperament i da ima takmičarski duh očekivaala sam da može dugo da izdrži. Vjerovala sam u nju i znala da brzo neće odustati”, kazala je Hilda Marković.

Takmičenje je počela i njena sedamnaestogodišnja kćerka Mirjana ali je odustala juče ujutro.

“Iskreno, nijesam očekivala da ovoliko mogu da izdržim, ali zainatila sam se i nema odustajanja”, kazala je Irena kojoj će organizatori takmičenja morati da pišu opravdanje jer ni danas neće ići u školu.

Ona je prvi razred Medicinske škole. I Vukašinu, koji pohađa danilovgradsku gimnaziju “Petar I Petrović Njegoš”, trebaće opravdanje.

“Znao sam ja da imam ovoliki potencijal i da mogu dugo izdržati”, sa osmijehom je za “Vijesti” kazao Vukašin.

Veljko je završio Srednju pomorsku školu u Kotoru i kako je kazao očekivao je da može dugo da leži.

To nije očekivao Milonja Blagojević, jedan od organizatora i vlasnika etno sela “Montenegro”, u Gornjim Breznima u Pivi, gdje se takmičenje već šestu godinu zaredom održava.

“Evo šest godina organizujemo takmičenje i ovakvu ekipu još nijesmo imali. Nijesam očekivao da će ovoliko izdržati jer su jako mladi. Čak sam im predlagao da ustanu plašeći se za njihovo zdravlje, pitao da li da zovem ljekare, ali oni i njihove majke kažu da ne treba i da se dobro osjećaju”, kazao je Milonja.

Juče su u jednom trenutku ležala četiri takmičara i tri majke. Udruženim snagama je lakše izdržati čak i ležanje.

Zbog toliko dobre ekipe Blagojević je odlučio da promijeni i nagrade. Najveći džabalebaroš je trebalo da dobije 200 eura, drugoplasirani vikend u etno selu, dok je za onoga ko zauzme treće mjesto bio planiran rafting Tarom.

“Odlučili smo da svo četvoro koji su oborili rekord i ovoliko izdržali nagradimo vikendom za dvije osobe u našem etno selu i raftingom, dok će prvoplasirani dobiti i 200 eura. Zaista je navjerovatna ekipa”, kazao je Blagojević.

U nedjelju ujutro zaleglo je njih desetoro – Dragana Tasić iz Knjaževca i Tadija Tijanić iz Brezana, koji su brzo odustali od takmičenja, Nikšićani Tanja Božović i Dejan Todorović, koji su ustali nakon nekoliko sati i Bojan Bigović, takođe iz Nikšića, koji je tokom noći u nedjelju veče diskvalifikovan jer je prekršio pravila. A pravila su jednostavna – ležati i samo ležati.

Dojučerašnji šampion Marko Đurovic je na Fejsbuk stranici etno sela čestitao takmičarima što je rekord oboren i.poručio da se možda za takmičenje prijavi naredne.godine. "Možda se i pomjere granice opet", poručio je Đurović.