Pet iznenađujućih navika stanovnika Finske

Finska je poznata i po svojim saunama, beskompromisnoj socijalnoj politici, ali manje su poznate neke tamošnje neobične tradicije i društvene norme

8134 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Finska je poznata kao najsrećnija zemlja na svijetu, ali ta nordijska nacija nije na vrhu ljestvice bez razloga.

Niti je to jedino po čemu se Finska može odrediti. Njeni stanovnici znaju biti pesimistični, kao i svi, piju puno kafe jer im zime znaju biti teške, s kratkim periodima dnevne svjetlosti, prenosi N1.

Naravno, Finska je poznata i po svojim saunama, beskompromisnoj socijalnoj politici, ali manje su poznate neke tamošnje neobične tradicije i društvene norme. Pet navika ili detalja koji možda i najviše iznenađuju kad se radi o Finskoj i Fincima, prenosi Business Insider.

1. Kazne za prebrzu vožnju vežu se uz prihode

I dok su u velikoj većini svjetskih zemalja novčane kazne fiksno određene, u Finskoj su shvatili da nekome, recimo, 5000 eura ne vrijedi kao nekome drugome. Zato je sistem kažnjavanja, a koji se tiče prebrze vožnje, vezan uz dnevne prihode onoga ko je kažnjen. Kao i koliko je brže od dozvoljenog vozio. Pa je tako ove godine finski multimilioner Anders Viklof kažnjen sa 121.000 eura jer je vozio prebrzo.

2. Više od polovine saune po osobi

Populacije Finske je nešto veća od 5,5 miliona, a u zemlji je oko tri miliona sauna. Dakle, da svi Finci u istom trenutku odluče u saunu, bilo bi dovoljno mjesta za sve. Posebno ako znamo da saune inače primaju do četiri ili više osoba, rijetko su namijenjenje jednoj. Ukratko, saune su dio finske kulture, a osim zdravstvenih razloga, način su na koji se Finci opuštaju.

3. Svaka porodica dobija novu “kutiju za bebe”

Vlada porodicama s prinovama šalje “äitiyspakkaus” ili u doslovnom prevodu “kutiju za bebe”. U njoj se nalaze mali krevet, ćebe, odjeća i obuća za bebe, pelene, higijenski proizvodi… Napravljena je na način da može poslužiti kao mali krevetić. Ko ne želi tu kutiju, može dobiti novac – 170 eura. Porodiljski dopust traje 40 radnih dana, s tim da može početi minimalno 50 dana i najkasnije 30 radnih dana prije procijenjenog datuma porođaja. Roditeljski dopust pak traje 320 dana, a ako dijete ima oba roditelja, tad se dijeli na 160 dana svakome, s tim da jedan roditelj može prepustiti 63 svojih dana drugome. Istovremeno mogu biti 18 radnih dana zajedno na dopustu. Takođe, bitno je znati da se taj dopust može koristiti u četiri navrata dok dijete ne navrši dvije godine i da ne smije trajati manje od 12 radnih dana.

4. Nacionalni sport je nošenje žene na leđima

Da, niste krivo pročitali. To je sad čak postao međunarodni sport, ali svjetska se prvenstva još uvijek održavaju u finskom Sonkajärviju. Sport tradicionalno uključuje muškarca koji na leđima nosi ženu dok su ispred njih razne prepreke. Razvoj i popularnost su doveli do toga da muškarac ne mora nositi svoju suprugu, kako je bilo u prošlosti. Ali, žena mora imati najmanje 17 godina i 49 kilograma.

5. Finci imaju riječ za ostanak u domovima i pijenje u donjem rublju

Kalsarikännit. U doslovnom prijevodu znači “ostati sam kod kuće i piti u donjem rublju”. Ne treba posebno objašnjavati šta tačno predstavlja.

Bonus video: