Mafijaš upisao ćerku u školu i "pao" poslije 22 godine bijega

Interpol je za Italijanom izdao takozvanu crvenu potjernicu zbog toga što je od 1988. do 1994. pripadao kriminalnoj organizaciji koja se bavila međunarodnim krijumčarenjem droge
59 pregleda 0 komentar(a)
hapšenje, lisice, Foto: Shutterstock
hapšenje, lisice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.09.2017. 08:41h

Italijanski mafijaš Roko Morabito, za kojim policija traga više od dvadeset godina, uhapšen je u nedjelju u urugvajskom Montevideu, saopštila je tamošnja policija.

Morabita je član kalabrijske Ndrangete i Italija ga traži od 1995. godine. Osim toga, Interpol je za njim izdao takozvanu crvenu potjernicu zbog toga što je od 1988. do 1994. pripadao kriminalnoj organizaciji koja se bavila međunarodnim krijumčarenjem droge, navodi Jutarnji.

U saopštenju urugvajske policije navodi se da je Morabito uz druga krivična djela osiguravao dopremanje droge u Italiju, prodaju droge u Milanu, te da je 1992. iz Brazila pokušao da prošvercuje 592 kilograma kokaina i 630 kilograma naredne godine.

Kako se navodi, Morabito je u posljednjih trinaest godina živio u Urugvaju i to u ljetovalištu Punti del Este, a uhapšen je u hotelu. Otkriven je kada je ćerku upisao u srednju školu pod pravim imenom.

Nakon šestomjesečne istrage utvrđeno je da je italijanski državljanin dobio urugvajske papire na osnovu brazilskog pasoša na ime Francisko Kapeleto.

Tokom hapšenja njega i supruge, policajci su zaplijenili pištolj, komad hladnog oružja, trinaest mobilnih telefona, dvanaest bankovnih kartica, dva automobila, portugalske pasoše, nakit i čekovnu knjižicu.

Morabito će tri mjeseca provesti u urugvajskom zatvoru zbog posjedovanja lažnih isprava i krađe identiteta, dok se obrađuje italijanski zahtjev za izručenje.

Kalabrijska Ndrangeta je uz napuljsku Kamoru i sicilijansku mafiju jedna od najmoćnijih kriminalnih organizacija u Italiji i svijetu.

Bonus video: