Najslavniji modni dizajneri u posljednjih 100 godina

Od čuvenih suknjastih odijela Koko Šanel do nekonvencionalnih kreacija Aleksandra Mekvina, ovi dizajneri se ističu u istoriji kao majstori ukusa i kreativnosti

5273 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Print screen
Foto: Print screen

Neki modni dizajneri će zauvjek ostati upamćeni po tome kako su probili granice i uticali na način na koji se svi oblačimo.

Od čuvenih suknjastih odijela Koko Šanel do nekonvencionalnih kreacija Aleksandra Mekvina, ovi dizajneri se ističu u istoriji kao majstori ukusa i kreativnosti.

Portal "Insajder" je sastavio top listu najslavnijih modnih dizajnera u posljednjih 100 godina.

Koko Šanel

Francuska modna dizajnerka Koko Šanel je poznata po stvaranju kultnih parfema i popularizaciji male crne haljine i kompleta suknja sa sakoom.

U ranim 1900-im godinama, njeni dizajni smatrani su sportskijim i oslobađajućim u odnosu na druge modne trendove tog vremena, jer nisu zahtijevali korset. Šanel je takođe poznata po slavnim mirisima poput Chanel No. 5.

Koko Šanel
foto: Printscreen YouTube

Salvatore Feragamo

U 1950-ima, italijanski modni dizajner je značajno proširio svoj posao i počeo proizvoditi oko 350 pari ručno izrađenih cipela svakog dana uz pomoć ekipe od 700 majstora.

Na samrtnoj postelji 1960. godine, Feragamo je zamolio svoju porodicu da nastavi posao i nastavi stvarati "savršenu" obuću. Danas, njegov istoimeni brend specijalizovan je za luksuznu obuću, kožnu galanteriju, odjeću i još mnogo toga.

Salvatore Feragamo
foto: Printscreen YouTube

Kristijan Dior

Kristijan Dior je izmislio novu siluetu koju je nazvao "Novi izgled" ("New Look"), koja je obuhvatala suknju u obliku slova A i pripijeni korset.

Taj stil je postao simbol mode 1950-ih. Dior se i danas smatra jednim od najuticajnijih imena u ženskoj visokoj modi i večernjoj odjeći.

Kristijan Dior
foto: Printscreen YouTube

Kristobal Balensijaga

Kristobal Balensijaga nikada nije formalno obučavan, ali se smatra jednim od najuticajnijih modnih dizajnera u istoriji.

Španski modni dizajner je bio specijalizovan za večernju odjeću i izuzetno krojenje. Danas, brend više naginje "streetwear" trendovima i originalnim idejama poput popularnih "patika koje izgledaju kao čarape" koje su postale poznate u posljednjih nekoliko godina.

Kristobal Balensijaga
foto: Printscreen YouTube

Iber de Živanši

Iber de Živanši se pamti kao omiljeni dizajner Odri Hepbern.

Glumica, tada poznata kao najuticajnija muza Živanšija, nosila je kreacije ovog francuskog dizajnera u filmovima poput "Breakfast at Tiffany's", "Funny Face", i "Charade", među ostalima. Živanšijeva estetika bila je čista, klasična i neodoljivo ženstvena.

Iber Živanši
foto: Printscreen YouTube

Pjer Balman

Pjer Balman je bio poznati francuski modni dizajner koji je lansirao prvi parfem kompanije Revlon i redovno je oblačio tajlandsku kraljicu Sirikit.

Nakon neuspjele saradnje sa Kristijanom Diorom, dizajner je imao poteškoća da stekne istu prepoznatljivost kao dizajneri poput Šanel, Dior ili Balensijaga. Ipak, on će zauvjek biti upamćen kao jedan od velikih francuskih modnih dizajnera u istoriji.

Pjer Balman
foto: Printscreen YouTube

Iv Sen Loran

Iv Sen Loran se preselio u Pariz kao tinejdžer i počeo je raditi za Kristijana Diora.

Nakon što je osnovao vlastitu modnu kuću, dizajner je stvarao siluete i odjevne komade kakve do tada nisu viđene, poput njegovog legendarnog smoking odijela 1966. godine, jakne "reefer" 1962. godine, prozirne bluze 1966. godine i kombinezona 1968. godine.

Iv Sen Loran
foto: Printscreen YouTube

Emilio Puči

Emilio Puči je bio poznat po upotrebi svijetlih i upečatljivih printova u svojim kreacijama.

Prema "Njujork Tajmsu", Elizabet Tejlor, Loren Bakal, Đina Lolobriđida i Žaklin Kenedi Onasis su sve bile fotografisane u Pučijevim karakterističnim egzcentričnim modnim komadima.

Emilio Puči
foto: Printscreen YouTube

Pako Raban

Pako Raban je bio najpoznatiji po svojim dizajnima inspirisanim svemirom tokom kasnih 1960-ih.

Njegova metalna "link haljina" ga je učinila poznatim, a Džejn Fonda je čak nosila dizajnerove futuristički inspirisane kostime u svom filmu "Barbarella".

"Važno je ostati bezobrazan, radikalan", rekao je Raban jednom prilikom Vogu. "Kreacija mora šokirati."

Pako Raban
foto: Reuters

Valentino Garavani

Italijanski dizajner Valentino Garavani, poznatiji kao Valentino, postao je slavan kada je Elizabet Tejlor primijetila jedan od njegovih dizajna tokom snimanja filma "Cleopatra" u Rimu.

Tejlor je nosila bijelu haljinu na premijeri filma "Spartacus", što je dodatno podiglo popularnost Valentina. Iako je Valentino bio poznat po korišćenju svoje prepoznatljive crvene boje, njegova kolekcija "no color" iz 1967. godine koja se sastojala samo od bijele, bež i boje slonove kosti ga je još više proslavila.

U kontrastu sa šarenijom i psihodeličnom modom tog vremena, Valentinoova kolekcija se isticala kao osvježavajuća i nova.

Valentino Garavani
foto: Printscreen YouTube

Vivijen Vestvud

Vivijen Vestvud postala je istaknuti dizajner tokom panka i rok mode kasnih 1970-ih u Londonu.

Vestvud je otvorila svoju prvu butik prodavnicu na adresi 430 Kings Road u Londonu 1971. godine i počela je da je puni svojim ekscentričnim, pank-inspirisanim dizajnom.

Vestvud je značajno oblačila članove britanskog pank rok benda Sex Pistols nakon što je uspostavila saradnju sa menadžerom benda. Vestvud je ostala istaknuti dizajner tokom 1980-ih i 1990-ih godina.

Vivijen Vestvud
foto: FRANCOIS DURAND

Kelvin Klajn

Kelvin Klajn je studirao dizajn u Njujorku prije nego što je započeo svoju marku zajedno sa Berijem Švarcom, koji je vodio poslovni dio kompanije.

Duova linija odijela i kaputa bila je uspješna, a uskoro je Klajnova sportska odjeća takođe postala popularna.

Klajn je potom ušao u proizvodnju džinsa, donjeg rublja i odjeće sa logom zbog koje je brend sada poznat, kao i za neke provokativne reklame.

Kelvin Klajn
foto: Printscreen YouTube

Ralf Loren

Nakon početka karijere u Brooks Brothersu, Ralf Loren je postao poznat sa svojom sopstvenom modnom linijom Polo Ralf Lauren.

Karakteristično američki, Lorenov brend se fokusirao na stil života višeg društvenog sloja i postao sinonim za "preppy" modu tokom 1980-ih, 1990-ih i 2000-ih godina.

Ralf Loren
foto: Printscreen YouTube

Đorđo Armani

Đorđo Armani je italijanski dizajner najpoznatiji po svojim modernim muškim i ženskim odijelima.

Armanijeva "power odijela" su nosili Ričard Gir, Mišel Pfejfer, Džodi Foster i Džon Travolta. Dizajner je također bio zadužen za garderobu većine likova u seriji "Miami Vice". Armani je kasnije proširio svoju modnu kuću da obuhvati večernju odjeću, ready-to-wear kolekcije i još mnogo toga.

Đorđo Armani
foto: Shutterstock

Dona Karan

Dona Karan je donijela stil gornje klase iz Njujorka u prodavnice širom Amerike sa svojom modnom linijom DKNY.

Godine 2004. Karan je primila nagradu za životno djelo od Savjeta američkih dizajnera mode (CFDA).

Dona Karan
foto: Printscreen YouTube

Tom Ford

Tom Ford je vodio Guči od 1994. do 2004. godine, prije nego što je pokrenuo vlastitu marku.

Ford je preoblikovao minimalističku sliku Gučija, čineći brend živahnijim, inspirisanim retro stilom i seksi. Tokom svog mandata u modnoj kući, prodaja se povećala sa 230 miliona dolara na 3 milijarde dolara.

Ford je stvorio uzbuđenje oko svoje vlastite marke kada se pojavio u donjem rublju Tom Ford između Skarlet Johanson i Kire Najtli na naslovnici Vanity Fair-a 2006. godine.

Tom Ford
foto: Printscreen YouTube

Majkl Kors

Majkl Kors je poznat po svom istoimenom modnom brendu i po pojavljivanju u popularnoj rijaliti seriji.

Kors je već u ranom dobu bio zainteresovan za modu, čak je rekao da je "hiperventilirao" kada je svakog mjeseca stizao najnoviji broj magazina Vogue. Kors je dobio visoke pohvale za svoje luksuzne muške i ženske modne linije, kao i za svoje modne dodatke.

Takođe je važno napomenuti da je Kors dizajnirao haljinu koju je Mišel Obama nosila na svom prvom zvaničnom portretu.

Majkl Kors
foto: Printscreen YouTube

Mark Džejkobs

Mark Džejkobs je obavljao visoke pozicije u kompanijama Perri Elis i Luj Viton, ali je i njegov vlastiti brend postigao astronomske uspjehe.

Uprkos seriji ličnih prepreka tokom svog života, uključujući distanciranje od većeg dijela svoje porodice i period teške zloupotrebe droge i alkohola koji je rezultirao boravkom u rehabilitacionom centru, Mark Džejkobs je ipak poznat kao izuzetno talentovani "čudesni dečko" svijeta mode.

"Ne znam zašto, ali Markova revija uvijek je najvažnije mjesto na kojem treba biti viđen, jedino mjesto gdje znate da će biti prisutne sve bitne osobe", izjavila je Dina Abdulaziz, članica saudijske kraljevske porodice, za "Njujork Tajms".

Mark Džejkobs
foto: Printscreen YouTube

Đani Versaće

Život italijanskog modnog dizajnera Đanija Versaćea bio je veoma diskutovan i dokumentovan od njegovog atentata 1997. godine.

Dizajner je bio poznat po svojim kreacijama koje su odisale seksipilom, a njegova sestra Donatela od tada je prenosila istu viziju kroz svoje vođstvo u modnoj kući svog preminulog brata.

Versaće je uveo modnu industriju u sferu popularne kulture kroz svoju lojalnu kolekciju superstarova i modela koji su radili za njega i nosili njegove dizajne. Versaće se smatra zaslužnim za podizanje Sindi Kraford, Linde Evanđeliste, Kristi Turlington i Naomi Kembel na "supermodel" status.

Đani Versaće
foto: Printscreen YouTube

Aleksandar Mekvin

Aleksandar Mekvin bio je poznat kao kršitelj pravila prije svoje smrti 2010. godine.

Kasnih devedesetih i početkom 2000-ih, Mekvin je bio dizajner koji se pratio. Poznat po tome što nije samo pomjerao granice, već potpuno rušio očekivanja u modi tog vremena, Mekvin je stekao ime najprije u kući Živanši, a zatim i sa sopstvenom modnom kućom.

Mekvin nije krio svoje porijeklo iz niže srednje klase i pokazao se kao drugačiji vrsta dizajnera visoke mode. Jedna od njegovih revija je posebno istakla modela koji je bio osoba sa amputiranim dijelom tijela.

"Morate znati pravila da biste ih prekršili. To je razlog zašto sam ovdje, da srušim pravila, ali da zadržim tradiciju", čuveno je rekao dizajner Aleksandar Mekvin o svojim subverzivnim kreacijama.

Mekvin je izvršio samoubistvo u 40. godini nakon smrti dugogodišnje prijateljice Izabele Blou i svoje majke.

Aleksadar Mekvin
foto: Printscreen YouTube

Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeldu se pripisuje zasluga za globalno afirmisanje Šanela, kao i za snažnu kreativnu viziju iza brendova Tomi Hilfiger i Fendi.

Lagerfeld se priznaje kao jedan od najuticajnijih modnih dizajnera u istoriji. Tokom svog života, Lagerfeld je kreirao ekstravagante i seksi dizajne za Šanel, Fendi, Kloi i druge brendove.

Dana 19. februara 2019. godine, objavljeno je da je kultni dizajner preminuo u Parizu.

U memorijalnu počast, izvršna direktorka Britanskog modnog savjeta, Karolin Raš, izjavila je: "Njegov nezamjenljiv doprinos modnoj industriji promijenio je način na koji žene sebe oblače i doživljavaju modu. Inspirisao je generacije mladih dizajnera i nastaviće to činiti."

Karl Lagerfeld
foto: DailyO

Stela Makartni

Stela Makartni možda jeste kćerka Pola Makartnija, ali je ona iskrojila svoj put sopstvenom modnom linijom koja nosi njeno ime.

Godine 1997., Makartni je angažovana da osvježi brend Kloe. Britanska dizajnerka je kreirala ženstvene, suptilno seksi dizajne sa romantičnim prizvukom koji su privukli brojne poznate klijentkinje, uključujući Madonu, Gvinet Paltrou i Kejt Mos. Nakon uspjeha u Kloeu, Makartni je dobila finansijsku podršku od strane Gučija da započne sopstvenu liniju.

Makartni je postala izuzetno poznata u sferi vjenčanica i dizajnirala je predivnu bijelu haljnu sa preklopljenim vratnim izrezom za prijem koji je nosila Megan Markl na vjenčanju sa princom Harijem.

Vegetarijanka, Makartni se posvećuje održivosti u svojoj modnoj marki, koristi samo vještačko krzno i vještačku kožu te se zalaže protiv okrutnosti prema životinjama.

Stela Makartni
foto: Printscreen YouTube

Bonus video: