Šta znači kada nam kažu da postoji 10 odsto šansi da će padati kiša

Na primjer, ako su meteorolozi sigurni da će 100 odsto padati kiša u donjoj trećini oblasti i 100 odsto sigurni da je neće biti u gornjoj trećini, onda će šanse za kišu u cijelom području biti 30 odsto

5856 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada vidite na ekranu da postoji 10 ili 50 odsto mogućnosti da će padati kiša, to zapravo ne znači to.

Vjerovatnoća za izračunavanje padavina zapravo opisuje kolike su šanse za kišu u bilo kom trenutku na određenoj površini, piše Nova.rs

Naime, 10 odsto ili 50 odsto ne znači da su tolike šanse za kišu, nego će na 10 odsto određene teritorije pasti kiša. Drugim riječima, kada neko kaže da postoje tolike i tolike šanse za kišu sjutra – kada za padavine postoji 50 odsto šansi, to ne znači da je vjerovatnoća od jedan od dva odsto da ćete pokisnuti.

Za uvreženo shvatanje vremenskih prilika zaslužna je javnost koja vjeruje da kada meteorolozi kažu da postoji 80 odsto šansi za kišu, da je vjerovatnoća da se kiša sruči na njih 80 odsto. Pa kad se to ne dogodi, gledaoci krive meteorologe.

Ono što mnogi ne znaju, a bitan je faktor koji nedostaje u shvatanju vjerovatnoća padavine jeste površina.

Kako kažu u Nacionalnoj službi za vrijeme (NWS) u Hjustonu, vjerovatnoća za izračunavanje padavina (PoP) zapravo opisuje kolike su šanse za kišu u bilo kom trenutku na određenoj površini, piše gizmodo.com.

Matematička formula kaže – vjerovatnoća padavine (PoP)= CxA, gdje je C vjerovanje da će doći do padavina negdje u prognoziranoj oblasti, a A je dio područja koji će dobiti mjerljive količine padavina, ako se uopšte dese.

Ovo je objašnjenje – koristeći različite modele i podatke, meteorolog će razmatrati kolike su šanse da se kiša dogodi negdje u prognoziranoj oblasti i odredi koliki dio te oblasti ima šanse za kišu. Za Nacionalnu vremensku službu (NWS) to može da znači veliku površinu. Na primjer, ako su meteorolozi sigurni da će 100 odsto padati kiša u donjoj trećini oblasti i 100 odsto sigurni da je neće biti u gornjoj trećini, onda će šanse za kišu u cijelom području biti 30 odsto.

To se rijetko dešava, ali u većini slučajeva, prognozer kombinuje stepen vjerovatnoće i pokrivenost područja. Ako je prognozer samo 50 odsto siguran da će doći do padavina i očekuje to, a to se ne dogodi, a kiša se očekuje na 80 odsto oblasti, vjerovatnoća za padavine je 40 odsto.

Voditelji vremenske prognoze vas ne lažu ako svakodnevno govore da za kišu postoji 50 odsto šansi, a ona ne pada – to znači da možda kod vas ne pada, ali da u drugoj oblasti, koja nije u vašem vidnom dometu, pada svakoga dana.

Bonus video: