U Francuskom gradiću Bezijeu će pomoću DNK testa identifikovati pse i vlasnike koji ne čiste za njima

Nakon razdoblja odlaganja od tri mjeseca, svako ko šeta psa bez genetske propusnice moraće da plati 38 eura, a platiće i kaznu od 122 eura ako ne ukloni pseći izmet

4902 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Gradu Bezijeu na jugu Francuske dosadili su vlasnici pasa koji ne čiste izmet svojih životinja na javnim površinama, pa će gradska vlast ubuduće DNK analizom ući u trag prestupnicima.

Od ove nedjelje novi pravilnik nalaže vlasnicima pasa u centru grada izradu genetskog pasoša za svoje četveronožne ljubimce, prenosi N1.

Gomile ostavljene iza njih na kolovozu mogu se zatim analizirati i identifikovati krivca.

Nakon razdoblja odlaganja od tri mjeseca, svako ko šeta psa bez genetske propusnice moraće da plati 38 eura, a platiće i kaznu od 122 eura ako ne ukloni pseći izmet.

U početku će se postupak testirati dvije godine.

“Ne mogu više da podnesem svu ovu kakicu. Samo u centru grada svakog mjeseca uklonimo više od 1000. Morate uvesti sankcije da bi se ljudi ponašali korektno,” rekao je gradonačelnik Bezijea Robert Menar za France Info.

Menar je rekao da će opština svim vlasnicima pasa ponuditi besplatno testiranje pseće pljuvačke, što je neophodno za genetski pasoš. Dodao je da se to može učiniti i kod veterinara.

U drugim zemljama opštine koje se muče zbog psećeg izmeta takođe su razmotrile DNK analizu kako bi identifikovale vlasnike koji ne vode računa o izmetu koji njihove životinje ostavljaju u javnom prostoru.

U Njemačkoj, grad Vilersvist zapadno od Bona, najavio je taj korak prošlog ljeta. Izmet je problem na ulicama, igralištima i u parkovima. Ali, za takav postupak prvo bi morala da se stvori pravna osnova.

Bonus video: