Lako dostupni turistički gradovi gdje je skoro uvijek sunčano

Postoji nekoliko gradova koje je jednostavno posjetiti, gdje sunce skoro uvijek sija. Oni dolaze sa uobičajenim muzejima i spomenicima, ali obećavaju i nešto malo više: pejščanu plažu, produženi ručak u restoranu na krovu ili zalazak sunca

5547 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Sezona odmora je tu: vrijeme za lutanje između muzeja, spomenika i kafića na trgovima kako biste doživjeli mali djelić drugačijeg svijeta.

Postoji nekoliko gradova koje je jednostavno posjetiti, gdje sunce skoro uvijek sija. Oni dolaze sa uobičajenim muzejima i spomenicima, ali obećavaju i nešto malo više: pejščanu plažu, produženi ručak u restoranu na krovu ili zalazak sunca.

Palermo, Sicilija

"White Lotus" na HBO-u možda nije prikazao sicilijansku prijestonicu u najpozitivnijem svijetlu, ali kadrovi vila i prepunih kafića i dalje su joj dali posebno istaknuto pojavljivanje. Nigdje u zemlji se ne pridržava čvršće italijanskog stereotipa: veš se suši iznad uličica, a brze automobile voze "poslovni ljudi" u odijelima koji kruže gradom.

Takođe, ima i obilje istorije. Palermo je jedan od najviše osvajanih gradova na svijetu i preplavljen je ostacima civilizacija, od vizantijskih mozaika Kapela Palatina do jezovitih katakomba Kapućina, gdje kosturi monaha i dalje nose svoje prepoznatljive smeđe mantije.

Iako je kratka zima kišovita, vrijeme se zagrijava u februaru i može dostići 18 stepeni u martu. U aprilu, lokalni kupači sunčaju se na dugoj plaži Mondelo na sjeveru grada. Upotpunite obilazak ovog mjesta posjetama širokim tržnim centrima Palerma, Kapo, Vućiria i Balaro, koji hvataju haotičan šarm grada u vrtlogu raznobojnih suncobrana, gestikulirajućih trgovaca i ukusne ulične hrane.

Palermo
foto: Shutterstock

Valeta, Malta

Drevna, medno-zlatna Valeta zuji od istorije. Ako mislite da izgleda kao filmski set, niste u krivu, grad je pravi filmski simbol gdje su se igrale scene koje zavrjeđuju pažnju u blokbasterima poput "Gladijatora" i "Igre prijestola".

Zimske temperature koje dosežu visokih dvadeset stepeni, zajedno sa kompaktnom veličinom grada, čine ga savršenim za vikend šetnje. Sunčana dvorišta i hodnici ispunjeni umjetnošću palate Velikog Majstora trenutno su zatvoreni zbog renoviranja, ali posjeta zadnjem mjestu koje je izgrađeno, impozantnoj Nacionalnoj biblioteci, itekako vrijedi.

Nakon toga, krenite niz uredne staze Baraka vrtova do Velike luke. Ovo je mjesto ukrcavanja za čamce ka dokovima malog morsog gradića Birga, nekadašnjoj srednjovjekovnoj prijestonici Malte, sada savršenom mjestu za ručak sa pogledom na blistavo Sredozemlje.

U međuvremenu, izvan glavnih atrakcija Valete, bočne ulice otkrivaju neočekivana blaga, od malih crkava oslikanih freskama do šanka "Pub" u kamenu, mjestu za piće poput pećine gdje je glumac Oliver Rid popio poslednje nekoliko piva dok je glumio lik Antoniusa Proksima.

Valeta
foto: Printscreen YouTube

Marsej, Francuska

Tokom kratke zime, ovaj južnofrancuski grad kupa se u bogatom, neočekivanom svijetlu. Najbolje se to može vidjeti na Mucemu, muzeju sredozemne civilizacije uz obalu, koji je pokriven fasadom nalik čipki koja pretvara sunčev sjaj u složene obrasce.

Odavde posjetioci mogu preći do ogromnog Fort Sen Žana iz doba Luja XIV, a zatim se uputiti u četvrt Le Panier, gdje su ulice pune kuća sa dva sprata koje su djelimično u ruinama, presijecaju ih trgovi sa restoranima i suvenirnicama sa lavandinim kapcima na prozorima. Međutim, nećete vidjeti mnogo mještana Marseja ovdje kada sunce sija, niti u lukama za jahte u Staroj luci.

Ovdje mještani počinju sa sunčanjem već u martu. Pridružite im se da jedete ostrige u modernom Tuba klubu, ali sačuvajte vrijme i za zapostavljenu Istoriju Muzeja u centru, koji priča priču o gradu kroz milenijume.

Marsej
foto: Reuters

Sevilja, Španija

Prema podacima sa sajta trip.com, rezervacije za Španiju su porasle za 52 odsto u 2022. godini u odnosu na prethodnu godinu, a Sevilja je jedna od najpopularnijih destinacija u zemlji. To je mjesto gdje posjetioci tradicionalno bježe od sunca umjesto da ga traže (zagušljivo ljeto često donosi temperature i do 40°C), bilo da se nalaze na trgovima prekrivenim drvećem u kvartu Alfafa ili djelovima Alkazara, ili ispod svoda čuvene katedrale.

Najbolje je uživati u Sevilji sa jednog od mnogih restorana ili barova na krovu. Iako mnogi posmatraju šarene krovove grada, pogled na rijeku Gvadalkivir je romantičniji, pa naručite "tinto de verano" (crno vino i limunada) i tanjir iberske šunke na kuli Mariatrifulka koja gleda na širok vodeni prostor iz manje posjećenog dijela grada, Trine. Sada je takođe optimalno vrijeme za posmatranje panorame grada sa Setas de Sevilja, zaobljene, visoke strukture u srcu modernog kvarta Soho Benita, koja ima talasastu pešačku stazu.

Sevilja
foto: Printscreen YouTube

Funšal, Madeira

Malo je mjesta tako neočekivano divno kao Funšal. Manje pretrpano od Lisabona, toplije od Porta i sa sopstvenom sjajom, grad se nalazi na najsvjetlijem dijelu obale Madeire.

Nenaseljena do 15. vijeka, Madeira je kolonizovana kada je kralj Džon I poslao talas porodica sa portugalskog kopna. Katedrala Funšala stoji otprilike od tada, a osjećaj istorije grada osjeća se na putevima između nje i žutonarandžaste tvrđave Sao Tiago na istoku.

Pored istorije, skoro je obavezno da turisti učestvuju u čudnom običaju jurnjave niz brdo u korpi od pruća, kojom upravljaju Carreiros do Monte, vozači sa šeširima od slame koji mogu postići brzine od gotovo 20 milja na sat. Krenite ka njihovoj početnoj tački na žičari Funšala, koja se proteže iznad predgrađa grada prema zelenom kvartu Monte, i umirite eventualne nervoze sa tradicionalnom "ponchom" od šećerne trske, šećera i citrusa ispred prometnog bara Venda Velha.

Funšal
foto: Printscreen YouTube

Tel Aviv, Izrael

Vrijeme putovanja do "Velike Narandže" može biti duže od drugih na ovom spisku, ali nagrada su sunčano nebo i živahna atmosfera tokom cijele godine. Ovdje se nalaze neke od najboljih plaža Izraela, pa počnite sa istraživanjem šetališta, sličnog onom u Majamiju, sa neboderima i talasastim pijeskom koji postaje živahno mjesto za posmatranje zalaska sunca kako dan odmiče. Na ovom šetalištu se nalazi i jedan od najomiljenijih restorana sa morskim plodovima u gradu, Manta Ray, gdje možete uživati na terasi pored plaže.

U međuvremenu, za uličnu hranu i suvenire, uputite se u prostranu pijacu Shuk HaCarmel, gdje lavirint tezgi prodaje sve, od falafela do dresova za fudbal. Pored nje, mirni i šareni jevrejski kvart Jemenit je srce gastronomske scene, sa kafićima i restoranima vođenim porodično, koji služe slane pite, svilenkasti humus i velike činije gulaša.

Tel Aviv
foto: Printscreen YouTube

Marakeš, Maroko

Ljeti je veoma vruće za lutanje po Marrakešu, tako da je to idealno vrijeme za duge ručkove na suncu u mirisnom vrtu La Famille sa limunskim drvećem ili pretraživanje tiganja, lampi, tepiha i manje uglednih stvari u Souk Bab El-Khemis (alternativa za prepune uličice oko Djemma El-Fne). U međuvremenu, kobaltno plave i sunčano žute boje botaničkog vrta Majorela čine se pravim za odmor i bez klikova hiljadu turističkih fotoaparata.

Marakeš
foto: Printscreen YouTube

Bonus video: