VIDEO Kina: Pravi medvjedi ili prerušeni ljudi, snimak postao viralan na društvenim mrežama

U videu, malajski medvjed stoji visoko na ivici svog ograđenog prostora, pokušavajući prednjim šapama da uhvati ono što mu posjetioci bacaju

12209 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zoološki vrt u istočnoj Kini uvjerio je posjetioce da su njihovi malajski, odnosno sunčevi medvjedi pravi, odnosno da nisu prerušeni ljudi, nakon što se pojavio snimak jedne jedinke kako stoji kao čovjek, što je pokrenulo glasine na internetu.

Reagujući na video medvjeda koji stoji na zadnjim nogama, Hangdžu zoološki vrt je naveo da ljudi „ne razumiju“ ovu vrstu, prenosi BBC.

Korisnici društvenih medija su spekulisali da bi to mogao da bude čovlek u kostimu, a ne pravi medvled.

Malajski medvjedi, najmanja medveđa vrsta na svpletu, u prosleku su veličine većeg psa, naveo je zoološki vrt, prenosi N1.

Oni su ugrožena vrsta, kojoj su stanište kišne šume jugoistočne Azije.

U videu, malajski medvjed stoji visoko na ivici svog ograđenog prostora, pokušavajući prednjim šapama da uhvati ono što mu posjetioci bacaju.

Posjetioci na društvenim mrežama su se pitali kako meda može da stoji tako uspravno na vitkim nogama, a „sumnjiva“ im je bila i njegova nabrana koža u donjem dijelu leđa, što je nekima izgledalo slično kao kod lošeg odjela za medvjede.

U objavi napisanoj iz perspektive malajskog medvjeda, Hangdžu zoološki vrt je naveo: „Neki misle da stojim kao osoba… Izgleda da me ne razumijete baš najbolje“.

„Kada se pomisli na medvjede, prva stvar koja vam prođe kroz glavu je ogromna figura i izuzetna snaga… Ali nisu svi medvjedi divlji i opasni“, dodao je zoološki vrt.

Navodi i da su malajski, odnosno sunčani medvjedi „sitni, najmanji medvjedići na svijetu“.

Kada se usprave na zadnje noge, visoki su 1,3 metra, što je manje od pola veličine grizlija koji potiču iz Sjeverne Amerike.

U ponedjeljak su organizovane posjete novinara kako bi vidjeli medvjeda, kazali su zaposleni u zoo vrtu u telefonskom razgovoru za agenciju AP.

Bonus video: