Godišnje se u Evropi proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce

Čak 91 milion evropskih domaćinstava, što je 46 odsto ukupnog broja, čuva bar jednog kućnog ljubimca, pokazuje izvještaj FEDIAF za prošlu godinu

4971 pregleda 25 reakcija 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Gotovo svaka druga kuća u Evropi čuva ukupno 340 miliona kućnih ljubimaca, pokazuje izvještaj FEDIAF - Evropske industrije hrane za kućne ljubimce, za 2022.

Za njihovu ishranu utrošeno je 10,5 miliona tona hrane u vrijednosti od 29,1 milijardu evra, piše N1.

Čak 91 milion evropskih domaćinstava, što je 46 odsto ukupnog broja, čuva bar jednog kućnog ljubimca, pokazuje izvještaj FEDIAF za prošlu godinu.

Najviše je – mačaka, čak 127 miliona. Slijedi 104 miliona pasa, 53 miliona ptica, grupa od 29 miliona "malih sisara" u koje spadaju i hrčak, morsko prase, zec… Pa 22 miliona akvarijumskih ribica i 11 miliona kornjača i drugih životinja koje žive u terarijumima (gušteri, zmije).

Industrija hrane za kućne ljubimce bilježi, navodi se, godišnju stopu rasta od 5,1 odsto i trenutno je vrijedna 29,1 milijardu evra.

Na ovo treba dodati i vrijednost dodatne opreme za kućne ljubimce i usluge povezane sa njima, što je još 24,5 miljardi evra (godišnji rast od 4,5 odsto).

U evropskoj industriji hrane za kućne ljubimce direktno je zaposleno 118.000 ljudi, dok još 950.000 radi posredno u vezi sa ovom industrijom.

Gdje je kome dom

Podaci izvještaja pokazuju da najviše domaćinstava ima mačke za kućne ljubimce u – Rusiji, ukupno 23,2 milona. Slijedi Njemačka sa 15,2 miliona mačaka.

Najviše pasa kao kućnih ljubimaca ima, opet, u Rusiji – 17,6 miliona. Slijedi Velika Britanija sa 13 miliona pasa.

Ukrasne ptice za kućne ljubimce najviše vole – Italijani. Imaju ih oko 12,9 miliona. Potom Turska sa 11,3 miliona.

Akvarijumske ribice najviše čuvaju Britanci – imaju ih oko osam milona. Slijedi Rusija sa manje od polovine ovog broja – 3,75 miliona.

Zečeva i drugih malih životinja iz ove grupe najviše kao kućnih ljubimaca ima – opet u Rusiji, 6,6 miliona. Pa potom u Njemačkoj 4,9 miliona.

Britanci imaju i najviše životinja koje se čuvaju u terarijumu – ukupno 2,2 milona. Druga po redu je Rusija sa upola manje – 1,08 miliona.

Ko koga najviše čuva

U Poljskoj 49 odsto domaćinstava ima psa, u Češkoj 42 odsto.

Najmanje pasa čuvaju domaćinstva u Turskoj – svega pet odsto. Istovremeno, 15 odsto domaćinstava u ovoj zemlji ima – mačku.

Međutim, najviše mačaka čuvaju žitelji Rumunije – gotovo svako drugo domaćinstvo, tačnije 48 odsto.

Slijedi Poljska gdje 40 odsto domaćinstava ima mačku.

Najmanje mačaka za kućne ljubimce imaju građani Grčke – svega 14 odsto domaćinstava.

Bonus video: