Istraživanje pokazalo da upotreba ekstazija može smanjiti simptome PTSP-a

"To je prva inovacija u liječenju PTSP-a u više od dvije decenije. I to je značajno jer mislim da će otvoriti i druge inovacije",

5829 pregleda 90 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Upotreba lijeka koji sadrži psihodeličnu supstancu MDMA može smanjiti simptome posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), objavili su istraživači u novoj studiji objavljenoj danas.

Kompanija koja sponzoriše istraživanje saopštila je da planira da traži odobrenje SAD za prodaju supstance, takođe poznate kao ekstazi, za liječenje PTSP-a u kombinaciji sa psihološkom terapijom.

"To je prva inovacija u liječenju PTSP-a u više od dvije decenije. I to je značajno jer mislim da će otvoriti i druge inovacije", rekla je Ejmi Emerson, izvršna direktorka MAPS Pablik Benefin Korporejšna, sponzora istraživanja.

Ranije ove godine, Australija je postala prva zemlja koja je psihijatrima dozvolila da prepisuju MDMA i psilocibin, psihoaktivni sastojak u psihodeličnim pečurkama.

Tokom studije, istraživači su mjerili simptome kod 104 osobe sa PTSP-om koji su dobile ili MDMA ili lažnu pilulu tokom tri sesije, u razmaku od jednog mjeseca.

Uobičajeni neželjeni efekti u MDMA grupi bili su zatezanje mišića, mučnina, smanjen apetit i znojenje. Samo je jedna osoba u MDMA grupi je odustala od studije.

Nakon tretmana, 86 odsto grupe koja je dobila ekstazi je bilo bolje dok je smanjenje PTSP simptoma imalo 69 odsto placebo grupe.

Projcena PTSP-a mjeri simptome kao što su noćne more, flešbekove i nesanicu.

Do kraja studije, 72 odsto ljudi u MDMA grupi više nije ispunjavalo dijagnostičke kriterijume za PTSP, u poređenju sa oko 48 odsto u placebo grupi.

PTSP se takođe može liječiti drugim ljekovima ili terapijom razgovorom.

Pre nego što bi MDMA mogao da bude propisan u SAD, Uprava za hranu i ljekove bi morala da ga odobri, a Uprava za sprovođenje ljekova bi morala da promijeni svoju klasifikaciju.

MDMA je trenutno klasifikovan kao Prilog 1, kao i heroin, i smatra se da nema "trenutno prihvaćenu medicinsku upotrebu" i da postoji "visok potencijal za zloupotrebu“.

Bonus video: