Šest bendova koji su postali uspješni nakon promjene imena

Od prvih zabilježenih imena bendova koja datiraju iz 1842. godine bendovi i muzičke grupe su počeli pažljivo birati imena koja su usvajali, jer su primijetili kako ime oblikuje njihovu sliku, čineći ih gotovo mističnim

4260 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Planovi se mijenjaju, a ponekad je to sreća, jer u slučaju mnogih bendova, pronašli su ime koje je kliknulo baš na vrijeme da bi eksplodirali. Iako promjena imena benda možda nije jedini razlog zašto su postali uspješni, to ih čini lako prepoznatljivim figurama i često uspostavlja ton njihove muzike.

Jedno od prvih zabilježenih imena bendova datira iz 1842. godine sa Richardson Rock Bendom. Sa porastom snimanja i popularne muzike tridesetih godina, počela su se pojavljivati konceptualna, umjetnička imena bendova, kao što su grupa The Ink Spots 1932. godine. Od tada, bendovi i muzičke grupe su počeli pažljivo birati imena koja su usvajali, jer su primijetili kako ime oblikuje njihovu sliku, čineći ih gotovo mističnim, poručuje americansongwriter.com, koji je sastavio ovu listu.

1. Green Day (Sweet Children)

Poznati kao jedni od prethodnika pop-panka, Green Day se u svojim ranim danima nije zvao tako. Bend je nosio ime Sweet Children 1987. godine, dok su još bili relativno anderground na anderground pank sceni zaliva San Franciska. Često su se pojavljivali na koncertima u klubu 924 Gilman tokom ranih '90-ih, svirajući zajedno s bendovima kao što su Operation Ivy i NOFX. Međutim, često su ih miješali sa drugim bendom po imenu Sweet Baby, što je dovelo do potrebe za promjenom njihovog imena.

Uzeli su ime "Green Day" iz slenga zaliva San Franciska, koje se odnosilo na dan proveden u sjedenju i pušenju marihuane. Ime je kliknulo baš na vrijeme da bi bend objavio svoj prvi zvanični EP, "1,000 Hours". Tokom godina su se povremeno vraćali imenu Sweet Children, kao što je bio slučaj sa izdavanjem njihovog EP-a "Sweet Children" 1990. godine. 2015. godine, bend je nastupao pod imenom Sweet Children u Klivlendu prije nego što su primljeni u Kuću slavnih rokenrola."

2. Linkin Park (Xero, Hybrid Theory)

Mnogi mogu da se sjete prvog albuma Linkin Parka kao "Hybrid Theory", ali to je zapravo bilo jedno od prvobitnih imena benda. Prvo ime koje su koristili bilo je "Xero", koje su koristili od 1996. do 1999. godine. Tek su 1999. godine usvojili ime "Hybrid Theory" i koristili ga godinu dana prije nego što su se preimenovali u Linkin Park.

Bend je planirao da zadrži ime "Hybrid Theory" sve do potpisivanja ugovora sa izdavačkom kućom Warner Bros. Records 1999. godine. Tada je postojao još jedan bend po imenu "Hybrid" koji je bio popularan, pa je bilo u najboljem interesu benda da promijene svoje ime. "Linkin Park", kasnije prepravljeno u "Lincoln Park", je omaž parku u Santa Moniki. Namjerna greška u pravopisu u imenu bila je kako bi mogli da dobiju odgovarajući veb domen. Album "Hybrid Theory" je objavljen 2000. godine i doživio je kritički i komercijalni uspjeh, prodavši više od četiri miliona kopija i osvojivši Gremi za Najbolje izvođenje hard rok muzike 2001. godine."

3. The Beach Boys (The Pendletones)

Lako se izgovara i savršeno se uklapa sa njihovim "surf rok" zvukom, ali The Beach Boys zapravo nije trebalo biti ime za ovaj kalifornijski bend. Prvobitno su namjeravali da se zovu The Pendletones, spoj riječi "Pendleton," vrste košulje koju često nose surferi, i referencu na plažni "ton" koji su stvarali u svojoj muzici.

Međutim, njihova izdavačka kuća Candix Records imala je drugačije planove. Prvobitna ideja je bila da ih preimenuju u The Surfers, ali to ime je već bilo zauzeto, da ne spominjemo da je jedini član koji je zapravo znao da surfuje bio bubnjar Denis Vilson. Na kraju su se odlučili za ime The Beach Boys, ime koje je odražavalo njihov zvuk i njihovu sliku kao mladih ljudi iz južne Kalifornije. Međutim, Brajan Vilson je otkrio u tvitu iz 2018. godine da bend nije znao za promjenu imena sve dok nisu vidjeli štampane ploče, ali su se s vremenom pomirili s tim, "To je bilo odlično ime - The Beach Boys - i svi ga znaju, zar ne?"

4. Maroon 5 (Kara’s Flowers)

Karijera benda Maroon 5 imala je mnogo preokreta i promjena, a promjena imena 2001. godine je samo jedna od njih. Vođa benda Adam Levin, gitarista i klavijaturista Džesi Karmičel, basista Miki Maden i bubnjar Rajan Dusik formirali su bend dok su bili srednjoškolci 1994. godine pod imenom Kara’s Flowers.

Iako bend neće otkriti gdje ili kada se ime Maroon 5 pojavilo, otkrili su da je Kara’s Flowers bilo u vezi sa djevojkom prema kojoj su sva četiri člana imala simpatije tokom srednje škole. Objavili su svoj prvi EP, "We Like Digging?", 1995. godine, i dobili ugovor za izdavanje sa izdavačkom kućom Reprise Records dok su radili na svom sljedećem izdanju.

5. Radiohead (On a Friday)

"Radiohead je nastao iz nevinih, ali kompleksnih početaka, a njihovo prvobitno ime, On A Friday, odražava tu priču. Počevši kao "jam sesije" između Toma Jorka, Kolina Grinvuda i Eda O'Brajena, tada srednjoškolaca u engleskoj internatskoj školi, morali su usklađivati probe sa svojim školskim rasporedima i dostupnošću muzičke sobe. Ime On A Friday poteklo je jer su mogli da vježbaju zajedno samo petkom.

Pod tim imenom su objavili nekoliko demo snimaka, ali su promijenili svoje ime u Radiohead 1991. godine, prije nego što su objavili svoj debitantski EP 1992. godine. Novo ime su uzeli iz pjesme "Radio Head" benda Talking Heads.

6. Red Hot Chili Peppers (Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem)

Kao da "Red Hot Chili Peppers" već nije bio malo dugačak naziv. Poznati po pjesmama "Californication" i "Can't Stop," bend je formiran 1982. godine. Prijatelj članova benda Entonija Kidisa i Flee trebao je otvarajući nastup za promociju EPa, i dvojica su se ponudila da nastupe zajedno sa Džekom Ajronsom. Koristili su ime "Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem" godinu dana prije nego što su ga promijenili u "Red Hot Chili Peppers" 1983. godine. Novo ime je crpilo inspiraciju iz imena starijih džez i bluz izvođača, koji su često koristili riječi poput "hot," "chili," ili slične pridjeve. Stoga je bend odabrao da to ekstremizuje.

Bonus video: