Grad Čačak vlasnik imovine Sonje Savić

Rodna kuća legendarne glumice uskoro će biti dostupna za javnost

6974 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Kuća-legat glumice Sonje Savić u Donjoj Gorevnici, kod Čačka, gdje se nalazi njena cjelokupna umjetnička zaostavština, godinama je bio predmet sudskog spora i ovaj kompleks već nekoliko godina nije dostupan javnosti. Razlog za to je što dio Sonjine rodbine osporavao testament i tražio dio imovine.

Kuća je bila otvorena za sve one koji su željeli da saznaju malo više o njenom životu, ali je zbog spora zatvorena već pet godina, kada je njena majka Mikaina preminula.

Naime, kako javlja N1, rođaci Sonjinog oca su tražili dio kuće, livade i voćnjaka.

Predrag Živković, kustos projekta “Sonjin septembar” rekao je da je ostavinska rasprava završena.

“Mi smo naše aktivnosti prebacili na organizaciju projekta “Sonjin septembar” i tome smo se posvetili. Dočekali smo i to da su institucije odradile to što je od njih trebalo da dođe. Ostavinska rasprava je završena. Grad Čačak je sada vlasnik imovine”, po ostavinskom rješenju, a Umjetnička galerija “Nadežda Petrović” je korisnik javne imovine”, navodi on, te podsjeća da je Sonjina majka sve zavještala Gradu Čačku.

Kustos navodi da objekat i zemljište zahtijevaju obaveznu rekonstrukciju, kako bi se stvorili uslovi za održavanje izložbi.

“U kući su njene stvari, fotografije i ono što je njena majka sačuvala - odjeća, knjige, fotografije, sirovi video materijal, mnogo nezavršenih radova”, nabraja Živković. Ističe da je “spomen-soba” opremljena i da je bila otvorena za posjetioce od 2013. do 2018.

Planirano je da se u ostatku prostora kuće i okućnice formira multimedijalni centar koji bi se bavio i praktičnim umjetničkim radom i produkcijom kritičkih i teoretskih djela savremene umjetnosti, kaže Živković.

“Nastojimo da o Sonji ispričamo priču ne kao o filmskoj glumici koja je bila slavna i ostvarila kultne uloge i sve ono što je pratilo njeno ime… Pokušavamo da afirmišemo njen stav prema umjetnosti i životu. Prije svega ističemo to da je ona iz jedne krajnje udobne pozicije velike filmske zvijezde svjesno odlučila da krene drugim, nesigurnim putem, putem umjetničkog eksperimenta. Izašla je svojevoljno van mejnstrima, što je tada bilo rijetko, a sada gotovo da ne postoji takav primjer”, naglasio je Živković.

Rekao je da i je namjera da cio prostor fukcioniše tokom cijele godine, ali da to neće biti moguće od samog početka, jer je potrebna rekonstrukcija i ulaganje.

“Nadam se da ćemo uz pomoć Grada Čačka, čija je volja neupitna, i Ministarstva kulture imati dovoljno sredstava da ovu kuću stavimo u onu funkciju za koju smo je planirali”, zaključuje on.

Bonus video: