Švedska predložila Švajcarskoj neobičan plan da bi se prekinula zbrka zbog sličnog naziva

Švajcarska može da govori o satovima, kravama i bankama, a Švedska o ćuftama, losovima i ledenim kupkama

13562 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Švedsku i Švajcarsku ljudi širom svijeta često miješaju zbog sličnog naziva, pa je švedska turistička kompanija odlučila da napravi kampanju sa predlozima kako prekinuti tu konfuziju.

"Vrijeme je da napravimo jasnu razliku između naše dvije zemlje tako što ćemo odlučiti ko će o čemu pričati", kaže se u duhovitom video snimku objavljenom na sajtu VisitSweden (Posjetite Švedsku) državne kompanije koja promoviše Švedsku kao turističku destinaciju.

Predlog Švedske liderima i građanima Švajcarske je da se napravi lista tema rezervisanih za svaku zemlju.

Švajcarska može da govori o satovima, kravama i bankama, a Švedska o ćuftama, losovima i ledenim kupkama.

"Švajcarska dobija da promoviše glasne zvukove, kao što je jodlovanje, a Švedska zauzvrat dobija tišinu, i nedostatk jodlovanja. LSD ide Švajcarskoj, jer ste ga vi izmislili, a Švedska će dobiti polarnu svjetlost, drugu vrstu nadrealnog iskustva", kaže se u poruci pod nazivom "Švedska (ne Švajcarska)".

U spotu se ne pominju švedski brend Ikea niti švajcarski Toblerone.

"Dok god se obje turističke organizacije drže ove podjele u svim komunikacijama sa spoljnim svijetom, konfuziji bi trebalo da dođe kraj", navodi se u predlogu.

Stranci izgleda često brkaju Švedsku i Švajcarsku. Osim sličnog naziva, obje imaju krst na zastavi, mada potpuno različitih boja.

Tako je Njujorška berza ulazak švedskog tehnološkog giganta Spotifaj na američko tržište 2018. proslavila švajcarskim crveno-bijelim bojama, prenosi Politiko.

Čak ni svjetski lideri nisu bili imuni na tu zabunu: predsjednik SAD Džozef Bajden je u govoru na samitu NATO prošle godine greškom pomenuo Švajcarsku kada je govorio o nastojanju Švedske da se pridruži toj vojnoj alijansi.

Bonus video: