Izdavač Kolinsovog rječnika proglasio AI za riječ godine

"Riječ godine" obično reflektuje ono čime je čovječanstvo konkretne godine zaokupljeno

4356 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Snaga kojom je vještačka inteligencija zaokupila pažnju čovječanstva u 2023. godini - makar sudeći po razgovorima na temu da li će ona donijeti revolucionarna dobra ili će donijeti apokaliptičnu destrukciju - navelo je tvorce Kolinsovog rečnika da riječ "AI" proglase za "riječ godine", piše danas Bi-Bi-Si (BBC).

Korišćenje ovog izraza se ove godine učetvorostručilo, saopštio je ovaj izdavač.

"Znamo da je AI ove godine bio toliko u fokusu da se razvio i brzo postao svepristutan i urezan u naše živote kao što su to svojevremeno postali i-mejl, striming ili bilo koja nekad futuristička a sada svakodnevna tehnologija", rekao je Bikroft.

Kolinsovo saopštenje se pojavilo u vrijeme kad je premijer Velike Britanije Riši Sunak domaćin samita o vještačkoj inteligenciji koji okuplja predstavnike stotinak zemalja svijeta. Na njemu učestvuju svjetski lideri, šefovi tehnoloških kompanija i istraživači vještačke inteligencije, a tema skupa je kako maksimizovati prednosti ove moćne tehnologije - uz mimimizovanje rizika koji sa njome idu.

U međuvremenu, ukazuje BBC, bivši članovi Bitlsa su iskoristili AI da izoluju glas Džona Lenona sa snimka na jednoj staroj kaseti kako bi stvorili "posljednju pjesmu" Bitlsa. Ona bi trebalo da bude objavljena ove sedmice.

Istovremeno, oglasio se još jedan muzički veteran, Klif Ričard, sa porukom da on ne želi da koristi AI - ali je u intervjuu za BBC on pogrešno interpretirao ovu skraćenicu kao "vještačku oplodnju" (artificial insemination).

"Riječ godine" obično reflektuje ono čime je čovječanstvo konkretne godine zaokupljeno.

Prošle godine, za "riječ godine" izabrana je "permakriza" koja je u engleskom jeziku korišćena da opiše neprestanu uzburkanost na političkoj sceni Velike Britanije.

Bonus video: