Skarlet Johanson pokreće tužbu protiv vještačke inteligencije

Lik, generisan pomoću vještačke inteligencije, nosi ime i lik Skarlet u jednoj online reklami bez njene dozvole

5712 pregleda 1 komentar(a)
Skarlet Johanson, Foto: Instagram/scarlettjohanssonworld
Skarlet Johanson, Foto: Instagram/scarlettjohanssonworld

Skarlet Johanson je pokrenula tužbu protiv AI aplikacije (vještačke inteligencije) koja je, navodno, koristila njeno ime i dosta sličan njoj lik u reklami, pripremljenoj pomoću vještačke inteligencije, i to bez njene dozvole.

Reklama u trajanju od 22 sekunde objavljena je na X platformi, poznatoj kao Tviter, a korišćena je “Lisa AI: 90’s Yearbook & Avatar” aplikacija koja je od slike Johanson napravila njen vještački lik.

Advokati 38-godišnje glumice potvrdili su za “Variety” da ona nije predstavnica kompanije, te da su poduzete odgovarajuće pravne radnje odmah nakon što su uvidjeli reklamu 28. oktobra.

“Ne shvatamo te stvari olako. Prema našem iskustvu, u ovim okolnostima riješavamo problem pomoću svih pravnih ljekova koje imamo”, rekao je njen advokat Kevin Jorn za “Variety”. Reklama je u međuvremenu izbrisana sa društvenih mreža.

Video snimak, u koji je imao uvid “Variety”, počinje isječkom sa Skarletinog seta u Marvelovom filmu “Black Widow”.

“Šta ima? Ja sam Skarlet i želim da pođete sa mnom...”, izgovara ona, kada snimak prelazi u fotografije, generisane vještačkom inteligencijom, a koje podsjećaju na nju.

Glas, koji je veoma sličan Johansoninom, nastavlja da promoviše aplikaciju: “Nije ograničena samo na avatare. Takođe možete da pravite fotke sa tekstovima, pa čak i svoje AI video snimke. Mislim da se ovakva mogućnost ne propušta", rekao je karakter vještačke inteligencije njenim glasom.

Sitnim fontom na dnu reklame napisano je: “Fotografije su izrađene pomoću Lisa AI. Nema nikakve veze sa ovom osobom.” Postoje brojne aplikacije vještačke inteligencije širom prostora App Storea i Google Playa.

Johanson nije jedina glumica koja je odlučila javno da govori protiv korišćenja njenog imena i lika u aplikacijama vještačke inteligencije. Prethodnog mjeseca, Tom Henks je objavio na Instagramu obavještenje da je jedna zubarska kompanija iskoristila njegov lik, generisani pomoću vještačke inteligencije, u svojoj reklami.

Brojni autori, poput Sare Silverman, pokrenuli su tužbe protiv ChatGPTa, koji je razrađen pomoću OpenAI-a i Meta-e, za povredu autorskih prava, tvrdeći da vještačka inteligencija koristi njihova djela bez dozvole i pristanka samog autora.

Ovo takođe nije prvi put kada Johanson doživljava da neko koristi njenu sliku i lik bez saglasnosti. 2018. godine, glumica je rekla za “Washington Post” da je njeno lice korišćeno za deepfake-ove, gdje se lica žena stavljaju na pornografske video snimke pomoću kompjuterskih alatki.

“Ne možete nikako spriječiti osobu da odsječe vašu sliku i prilijepi je na drugo tijelo, i to toliko realno da je zastrašujuće,” rekla je Johanson. “Doslovno, na internetu nema nikakvih pravila kojima bi se to zabranilo. To je jedna slijepa zona gdje ne postoje zakoni, oduzev politiku Amerike koja se primjenjuje samo na njenoj teritoriji.”

Bonus video: