Ferari iz 1962. prodat na aukciji za 51,7 miliona dolara: "Umjetničko djelo koje može da se dotakne, omiriše i čuje"

"Šta god se desilo na finansijskim tržištima vozilo ovog kalibra je predmet za kolekciju, jedinstvena prilika za nekog kolekcionara", rekao je za Frans pres prije prodaje Majkl Kajmano iz Sotbija

9297 pregleda 0 komentar(a)
Ferari 250 GTO, Foto: Shutterstock
Ferari 250 GTO, Foto: Shutterstock

Luksuzno vozilo Ferari 250 GTO iz 1962. prodato je sinoć u Njujorku za 51,7 miliona dolara i postalo drugi najskuplji kolekcionarski automobil ikad prodat na aukciji, objavila je aukcijska kuća Sotbi.

Vozilo je bilo u vlasništvu američkog kolekcionara 38 godina.

Ferari 250 GTO prodat je 2018. godine, takođe kod Sotbija, za 48 miliona dolara. Skoro tri puta više novca donio je apsolutni rekorder na aukcijskoj prodaji automobila, Mercedes Benc 300 SLR kupe, koji je prodat za 135 miliona eura maja 2022.

Ferari 250 GTO iz 1962. prodat je sinoć posle nekoliko minuta nadmetanja u sali ali ipak po znatno manjoj cijeni od rekordnog Mercedesa.

Ferari je poslije nekoliko godina vožnje na trkama u Italiji, na Siciliji, prodat i izvezen u SAD krajem 1960-ih.

Restauriran, izmijenjen, taj 250 GTO, je nekoliko puta mijenjao američke vlasnike i na kraju 1985. završio u rukama kolekcionara iz Ohaja koji ga je prodao juče.

Dvije aukcijske kuće u Njujorku, Sotbi i Kristi, završavaju ove nedjelje jesenju sezonu prodaje umjetničkih djela koja, kako se navodi, ne poznaje krizu i na kojima je promet stotine miliona dolara.

Tržište vuku Kina i Azija i ne pokazuje znake usporavanja uprkos napetom međunarodnom okruženju, navode iz Sotbija.

"Šta god se desilo na finansijskim tržištima vozilo ovog kalibra je predmet za kolekciju, jedinstvena prilika za nekog kolekcionara", rekao je za Frans pres prije prodaje Majkl Kajmano iz Sotbija, poredeći ferari sa umjetničkim djelom koje može da se "dotakne, omiriše i čuje".

Bonus video: