Davno izgubljeni intervju otkriva Benksijevo ime

Benksijev pravi identitet nikada nije otkriven, a pronađeni intervju njegovim obožavaocima daje rijetku priliku da mu čuju glas

5849 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pronađen je zagubljeni intervju BBC-ja s uličnim umjetnikom Benksijem u kojem tajnoviti umetnik otkriva svoje ime. Na snimku iz 2003. godine novinar BBC-ja Najdžel Vrenč pita Benksija da li mu je ime "Robert Benks", a umjetnik mu odgovara: "Robi".

Dugo se na društvenim mrežama nagađalo da li se Benksi zove Robin, Robert ili Robi.

Riječ je o jednom od najranijih poznatih radio intervjua s umjetnikom kojeg mediji često opisuju kao „tajanstvenu“ osobu.

Benksijev pravi identitet nikada nije otkriven, a pronađeni intervju njegovim obožavaocima daje rijetku priliku da mu čuju glas.

Umjetnika, koji je tada imao između 20 i 30 godina, intervjuisao je bivši BBC-jev dopisnik za umjetnost Najdžel Vrenč u ljeto 2003. godine, povodom obilježavanja otvaranja Benskijevog šoua u istočnom Londonu, prenosi Hina.

Uređena verzija je emitovana u julu iste godine na PM programu BBC-a, ali tada nije iskorišćen sav materijal.

Mnogo godina kasnije Vrenč je slušao podcast „Priča o Benksiju“ i to ga je podstaklo da u svojoj kući vrati cijeli intervju na minidisk.

Nikada ranije objavljeni materijal otkriva na koji način Benski brani vandalizam kao umjetnost.

„Nisam ovdje da se izvinjavam zbog toga. To je brži način da iznesete svoje gledište, zar ne?“, rekao je novinaru.

„Na isti način na koji je moja majka svake nedjelje pripremala nedjeljno pečenje i svake nedjelje govorila kako su ‘potrebni sati da se obrok pripremi, a minuti da se on pojede'“, objasnio je.

Kazao je da majka „danas konzumira obrok za jednu osobu koji podgrije u mikrotalasnoj i izgleda mnogo srećnije. Stvarno imam takav pristup prema umjetnosti. Želim to da obavim i obrišem prašinu“, kazao je Benksi.

Upitan jesu li grafiti vandalizam i da li ih smatra nezakonitim, Benksi je ljudima dao savjet: „Izađi napolje! Baci stvari u smeće! Zabavi se!“

Britanski mediji su ranije objavili da je Benksijevo ime Robert Benks, a da je rođen 1974.

Taj umjetnik već godinama intrigira svjetsku javnost svojim satiričnim radovima koji često nose antiratne, antikapitalističke, antiestablišmentske ili slobodarske poruke.

Bonus video: