Ručna izrada stakla dio nematerijalne kulturne baštine Unesko

Tradicionalna ručna proizvodnja stakla obuhvata oblikovanje i ukrašavanje vrelog i hladnog stakla kako bi se proizveli predmeti od stakla poput flaša, bokala, čaša, vaza ili ukrasni predmeti

3067 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) uvrstila je drevni zanat ručne proizvodnje stakla na listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Predlogu su zajedno podnijele Češka, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska i Španija i on je usvojen na 18. sednici Međuvladinog komiteta Unesko koja se od 4. do 9. decembra održava u Kasaneu, u Bocvani, saopštio je Unesko.

Tradicionalna ručna proizvodnja stakla obuhvata oblikovanje i ukrašavanje vrelog i hladnog stakla kako bi se proizveli predmeti od stakla poput flaša, bokala, čaša, vaza ili ukrasni predmeti.

Porizvodnju karakteriše velika umiješnost zanatlija i uigrani timski rad, jer u procesu pravljenja šupljeg i ravnog stakla svaki majstor ima vrlo precizan zadatak. U cio proces prerade vrelog i hladnog stakla uključeni su staklari, brusači, graveri i drugi majstori.

Većina zanatlija radi u malim i srednje velikim radionicama i studijima. Samo oblikovanje šupljeg stakla vrši se pomoću dugačke metalne cijevi, takozvane staklarske lule, kroz koju majstor duva i okretanjem i njihanjem oblikuje vrelu staklenu masu.

Počeci manufakture stakla sežu još prije naše ere. Ona je imala veliki uticaj na formiranje specifične terminologije, na tradicionalne proslave i vjerske običaje koji su svoj značaj sačuvali do danas, naveo je Unesko.

Uz ručnu proizvodnju stakla Unesko je u spisak nematerijalne kulturne baštine uvrstio još nekoliko predloga oz cijelog svijeta, između ostalih i italijansku operu, Iftar, odnosno obrok koji muslimanski vjernici uzimaju u vrijeme ramazana poslije večernjeg poziva na molitvu, peruansko tradicionalno jelo od morskih plodova Seviče i druge.

Ukupno je bilo podnijeto 55 predloga za upis u listu nematerijalnog nasljeđa.

Bonus video: