Dronovi umjesto vatrometa

Njemački grad Bad Salcuflen Novu godinu će dočekati spektaklom, ali tiše i ekološki prihvatljivije od vatormeta - sa 100 dronova

2689 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

O tome kako će tačno izgledati novogodišnja manifestacija u Bad Salcuflenu, odnosno šta će tačno dronovi „crtati" na nebu, gradske vlasti ne otkrivaju:

„Želimo da iznenadimo naše goste", kaže Feliks Klemejer iz gradske marketinške službe, koja je organizator novogodišnjeg šoua dronova. Otkriva samo ovo: biće odbrojavanje, a biće vidljivi i simboli grada.

Nešto prije ponoći, 100 dronova će poletjeti u vazduh, a spektakl će trajati od 10 do 15 minuta.

Dronovi bi trebalo da polete sa zelenih površina banjskog parka. Posjetioci će stojati u blizini koncertne hale sa odličnim pogledom na nebeski spektakl, uživajući u muzici, hrani i piću.

Samo loše vrijeme može da pokvari plan

Iz bezbjednosnih razloga, nijedan dron neće letjeti direktno iznad glava skoro 5.000 posjetilaca.

Spektakl u boji mogao bi da propadne samo zbog vremenskih prilika. Ako ima previše kiše, previše snijega ili previše vjetra, dronovi ne mogu da polete.

To je jedini gradski performans dronova u novogodišnjoj noći u najmnogoljudnijoj pokrajini u Njemačkoj, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Zaštita životne sredine

Dronovi su, u odnosu na vatromet, značajno tiši i „u najmanju ruku jednako vidljivi", ističu iz Gradske uprave Bad Salcuflena.

„Mi smo se već oprostili od klasičnog vatrometa, kakav se tradicionalno priređivao prethodnih godina", kaže gradonačelnik Bad Salcuflena Dirk Tolkemit.

Od vatrometa pate ljudi i životinje

Mnogi kućni ljubimci i divlje životinje svake godine u novogodišnjoj noći ispaštaju zbog glasnih petardi i raketa. Vatromet koji eksplodira takođe uzrokuje visok nivo zagađenja finom prašinom na samom početku Nove godine.

Ali i zabrinutost za sigurnost takođe igra značajnu ulogu. Iz tih razloga, brojni gradovi u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji odredili su zone u kojima je zabranjena upotreba petardi – među njima je Bad Salcuflen.

Bonus video: