Kuvarica iz Gane oborila rekord u maratonskom kuvanju: Preko 120 sati pripremala lokalne specijalitete

Abdul-Razak je "stavila Ganu na mapu", rekao je Isak Saki, predsjednik Udruženja kuvara Gane

5867 pregleda 1 komentar(a)
Abdul-Razak pleše nekoliko minuta nakon što je oborila rekord, Foto: Printscreen/Youtube
Abdul-Razak pleše nekoliko minuta nakon što je oborila rekord, Foto: Printscreen/Youtube

Profesionalna kuvarica iz Gane, Failatu Abdul-Razak oborila je svjetski rekord u maratonskom kuvanju nakon što je kuvala više od 120 sati zaredom.

Ona je neprekidno u TV-prenosu, u hotelu u sjevernom gradu Tamale, pripremala lokalna jela još od Nove godine, za šta se navijalo i slavilo u toj zapadnoafričkoj zemlji.

Ginisov svjetski rekord za kuvanje iznosio je 119 sati i 57 minuta neprekidnog kuvanja, a rekord je bio u rukama irskog kuvara Alana Fišera.

Abdul-Razak je "stavila Ganu na mapu", rekao je Isak Saki, predsjednik Udruženja kuvara Gane. "Zato moramo da joj odamo počast".

Zapadna Afrika je zahvaćena pomamnim pokušajima postavljanja svjetskog rekorda u nekoliko kategorija otkako je nigerijska kuvarica Hilda Bači maja prošle godine postavila svjetski rekord u kuvanju sa 100-satnim nastupom prije nego što ju je Fišer svrgnuo s trona.

Organizacija Ginisove knjige rekorda tek treba da javno komentariše pokušaj Abdul-Razak. Svaka potvrda njenog podviga od strane organizacije će vjerovatno doći mnogo kasnije.

Poznate ličnosti, političari i stotine običnih ljudi pohrlili su u hotel "Modern City" u Tamaleu gdje je postavljena pozornica za kuvanje. Posmatrači su plesali, pjevali i uživali u pripremljenoj hrani usred odbrojavanja do 120 sati.

Potpredsjednik Gane Mahamudu Bavumija govorio je o tome preko Fejsbuka ranije ove nedelje i dao 30.000 ganskih sedija (2.564 dolara) kuvarici.

"Idi po zlato", podstakao ju je.

Abdul-Razak je na početku podviga rekla da je njen pokušaj "nacionalni zadatak" u ime Gane i njenih građana. Među jelima koje je pripremila su ganski banku — fermentisane kuglice od kukuruznog brašna u supi — kao i začinjeni jolof pirinač u kojem se uživa širom zapadne Afrike.

"Ako ovo ne uspijem, vjerujte mi, osramotila sam našeg predsjednika, Ganu, ljude koji su me podržavali i negovali, moju porodicu i prijatelje", rekla je ona.

Prema uputstvima, ona ima pravo na samo pet minuta pauze svakog sata ili na jedan sat poslije 12 sati neprekidnog kuvanja.

Pojavila se zabrinutost u vezi sa mogućim mentalnim posljedicama ovog poduhvata za kuvaricu. Prošlog mjeseca, Afua Asantevaa Ovusu Aduonum, takođe iz Gane, bila je prinuđena da prekine svoj pokušaj da obori svjetski rekord za najduže vrijeme pjevanja, pošto je njen medicinski tim rekao da njeno tijelo pokazuje znake mentalnog stresa.

To je uzbuđenje koje drži tragače za rekordima tokom pokušaja, rekla je Anabela Osei-Tutu, vanredna profesorka psihologije na Univerzitetu u Gani.

"U to je ušlo mnogo truda, tako da trenutno trče na adrenalinu što će tek potom možda početi da osjećaju u svom tijelu kao danak", rekla je Osei-Tutu.

Bonus video: