IZGLEDA JESTIVO I MIRIŠE

Na Antarktiku pronašli "savršeno očuvan" voćni kolač star 106 godina

Tim stručnjaka iz muzeja Kenterberi u Krajstčrču dovršio je projekt koji je trajao 14 mjeseci, u sklopu kojega je prikupio i sačuvao gotovo 1.500 artefakata iz Kejp Adarea.
157 pregleda 0 komentar(a)
Voćni kolač, Foto: Shutterstock
Voćni kolač, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2019. 04:39h

Novozelandski naučnici u udaljenoj kolibi na Antarktiku pronašli su "savršeno očuvan" 106 godina star voćni kolač. 

Kolač koji su umijesili i ispekli britanski poslastičari "Huntley and Palmers" pronađen je umotan u originalni papir i smješten u limenku, saopštili su naučnici sa univerziteta u Krajstčrču. 

"Pronalazak ovako savršeno očuvanog i više od vijek starog kolača ovdje bilo je veliko iznenađenje za nas", kazala je progamerka Lizi Mek. 

Njene kolege vjeruju da je kolač, pronađen na polici u kolibi u Kejp Adareu pripadao ekipi britanskog istraživača, kapetana Roberta Falkona Skota. On i njegova ekipa postali su prvi Britanci koji su stigli do Južnog pola.

Drvene kolibe bile su prvi prostor za življenje na Antarktiku i jedini su primjerci preostali od prvih ljudi koji su stigli na neki kontinent. 

Izgradila ih je 1899. ekspedicija Norvežanina Karstena Borgrevinka, a kasnije su ih koristili i članovi Scotove ekspedicije. 

"Iako kolač izgleda jestivo, čak i miriše, ostaće misterija kakvog je ukusa s obzirom na to da je neetično od konzervatora da probaju svoje pronalaske", kazala je Mek za Newshub. 

Navela je da će voćni kolač biti vraćen na policu na kojoj je pronađen i da se nada da će ga vidjeti i drugi posjetioci kada stignu tamo.

Tim stručnjaka iz muzeja Kenterberi u Krajstčrču dovršio je projekt koji je trajao 14 mjeseci, u sklopu kojega je prikupio i sačuvao gotovo 1.500 artefakata iz Kejp Adarea.