Unuci ovog predsjednika SAD rođenog 1790. su još uvijek živi

Unuci i dalje stoje iza odluka slavnog djeda, koji je, kako smatraju, nepravedno bio predmet brojnih kleveta tokom godina
85 pregleda 0 komentar(a)
Džon Tajler, Foto: Wikimedia Commons
Džon Tajler, Foto: Wikimedia Commons
Ažurirano: 05.08.2017. 13:22h

Američki predsjednik Džon Tajler nije dočekao da vidi rođenje svojih najmlađih unuka, daleko od toga.

Nakon što je imao petnaestoro djece sa dvije žene, deseti predsjednik SAD preminuo je u 72. godini, daleke 1862. godine - šezdeset godina prije nego su njegovi najmlađi unuci rođeni dvadesetih godina prošlog vijeka.

Njih dvojica su i danas živi, što znači da su samo tri generacije Tajlerovih hodale ovom planetom u posljednjih 227 godina.

Oba muškarca, sada u svojim osamdesetim godinama, su sinovi Lajona Gardinera Tajlera starijeg, predsjednikovog četvrtog sina.

"Moj djed - predjednik, baš i moj otac, ženio se dvaput," kaže za Njujork magazin Herison Rafin Tajler (rođen 1928. godine), objašnjavajući kako je uopšte moguće da je i dalje unuk nekog rođenog u osamnaestom vijeku i dalje živ.

"Obojica su imali djecu sa prvim suprugama, nakon čijih smrti su se ponovo ženili i podizali novu djecu. Moj otac je imao 75 kada sam rođen, a djed 63 kada se moj otac rodio," kaže unuk starog predsjednika SAD.

Herisonov brat, Lajon Gardiner Tajler mlađi, rođen je 1924. i još uvijek živi u Tenesiju.

Herison čak i danas živi u, sada već istorijskoj, porodičnoj kući porodice Tajler u kojoj je živio davnašnji predsjednik.

Njihov djed nije bio baš najpopularniji vođa, preuzeo je kabinet predsjednik nakon iznenadne smrti Vilijama Henrija Herisona koji je umro tek 42 dana nakon preuzimanja Bijele kuće

Iako se Herisonova smrt najčešće prepisuje upali pluća zadobijenoj tokom obraćanja građanima tokom jednog od najhladnijih dana u godini - savremeni istoričari sada vjeruju da je zapravo preminuo zbog zaražene vode.

Kako god, njegova smrt otvorila je put potpredsjedniku Džonu Tajleru, koji je, većina istoričara je saglasna, bio daleko od vrhunca zadatka.

Tajler je bio prvi predsjednik čiji je veto odbijen od Kongresa, ali njegovi unuci i dalje stoje iza odluka slavnog djeda, koji je, kako smatraju, nepravedno bio predmet brojnih kleveta tokom godina.

Bonus video: