"Mislim da bi odgovor Lois Lejn na pitanje 'Da li si feministkinja' bio: 'Da, zar ti nisi?'"

Ona je pametna, hrabra, neustrašiva. Ona juri glavom u opasnost, što povremeno stvara potrebu da je Supermen spase (on takođe rutinski spasava planetu, tako da joj to ne možemo zamjeriti)

3698 pregleda 0 komentar(a)
Isječak iz filma u kom Margot Kider tumači lik Lois Lejn, Foto: Screenshot/Youtube
Isječak iz filma u kom Margot Kider tumači lik Lois Lejn, Foto: Screenshot/Youtube

U svjetlu toga što je, kako javlja Glas Amerike, primjerak stripa iz 1938. godine, u kojem se po prvi put pojavljuju Supermen i Lois Lejn, kupljen za rekordnih šest miliona dolara, podsjetimo se značajne uloge junakinje Lois Lejn, i tome kako je ona mnogo više od "Supermenove djevojke".

U eri kad vidimo mlade glumice suočene sa pitanjem da li su feministkinje ili ne, Lois Lejn je relevantnija nego ikad. Mislim da bi njen odgovor bio: "Da, zar ti nisi?" Ona je lik koji se obraća svima nama običnim devojkama i ženama, lik koji nam govori da možemo ili da budemo bilo šta, da možemo imati sve, bez obzira koliko se svijet trudi da nam stane na put, kaže Gvenda Bond pišući za Gardijan.

Kao i kod većine kultnih likova, lako je navesti stvari koje čine Lois Lejn, a njene osobine koje sežu sve do početka kada je debitovala zajedno sa Supermenom u Akcionom stripu #1.

Kreirana od strane Džerija Sigela i Džoela Šustera, inspirisana fiktivnom reporterkom, Torči Blejn, i stvarnom Neli Blaj, ona je ambiciozna novinarka koja će uvijek pratiti veliku priču. Ona je pametna, hrabra, neustrašiva. Ona juri glavom u opasnost, što povremeno stvara potrebu da je Supermen spase (on takođe rutinski spasava planetu, tako da joj to ne možemo zamjeriti). Lois mrzi nasilnike. Ona više poštuje istinu nego autoritet.

"Ali ako je vaša prva reakcija na njeno ime bila: 'Oh, Supermanova devojka', ne biste bili jedini. Kada je Lois imala sopstveni strip od 1958. do 1974. godine, on je bio na listi deset najboljih stripova koji je imao preko 550.000 kopija izdanja u svom najpopularnijem izdanju, a zvao se 'Superman’s Girl Friend Lois Lane'. To i više nego govori da je njen status 'ljubavnog interesa' bio na prvom mjestu, kao da je to bila najvažnija stvar u vezi sa njenim likom. Važan je odnos Lois Lejn sa Supermenom/Klarkom Kentom; u najboljem slučaju, ono je pravo partnerstvo jednakih, pri čemu svako čini drugog boljim. Ali Supermen – voljeli ga ili ne, ja da - nikada nije bio ono što Lois čini tako važnim likom", piše Gvenda Bond za Gardijan.

Ona kaže da je kao djevojčica prvi put srela Lois Lejn kao Margot Kider u filmu Supermen.

"Ko je ova duhovita, smjela reporterka koja je brzo pričala i svađala se sa svojim šefom?", pitala se ona.

Ističe da kao i Klark Kent, bila je očarana čim je vidjela.

"Ovde je bila samouvjerena, kompetentna profesionalna žena. Podsjetila me je na mog drugu heroinu - moju majku - a ipak nikada nisam vidjela ženu prikazanu na ovaj način na ekranu", dodaje Bond.

"Wired" navodi misao američkog strip umjetnika, Grega Raka, koji kaže da je da je seksizam uključen kad je upitanju samopouzdanje Lois Lejn koje se u tom slučaju smatra - arogancijom.

"Zapravo mislim da je jedan od razloga zašto je Lois tu, jedan od tajnih sjaja rada Sigla i Šustera, bilo to namjerno ili ne, taj što nju ne vidimo samo kao ljubavni interes Klarka, već kroz Lois vidimo čudo od Supermena. Lako je uzeti zdravo za gotovo da se meci odbijaju od Supermena. Kada Lois vidi ovo kao reporterka, ona kaže: 'Vau. Meci se odbijaju od njega", kaže Rak.

Međutim, nisu sve bili Puliceri kada je Lois u pitanju. Njenim mrziteljima bi bilo lako da smisle listu negativnih osobina za koje bi mogli tvrditi da je definišu.

U "Superman’s Girl Friend Lois Lane", Supermen joj je često držao lekcije, ona ga je nemilosrdno proganjala u nadi da će ga natjerati da je zaprosi. Druge priče su je susrele sa ženama koje su definisane kao romantične rivalke, poput Lane Lang ili Ket Grant.

Klark/Supermen se divi Lois i poštuje ono što ona može da postigne baš kao što Brus/Betmen smatra Džima Gordona neophodnim kao svog prijatelja i prozora u to sa čime se obični čovjek mora suočiti kada se bori protiv kriminala, navodi "Wired".

"Oduzeti Lois znači ukloniti nešto esencijalno iz mita o Supermenu i ne govorim o braku ili čak romantičnoj vezi. Supermen ne mora da bude 'prizemljen' kao što je Dž. Majkl Strazinski napisao u nedavnom tekstu o Supermenu pod naslovom 'Prizemljen' ili u mnogim drugim pričama gdje pokušavaju da pronađu čoveka nestalog u Supermenu", kaže Korina Loson za "Wired".

Nedostaje im ključna tačka, koja je tu od prvog pojavljivanja lika: Lois Lejn.

Shvatite pogrešno Lois, pogrešno ste shvatili Klarka Kenta/Supermena. To je dobar dio razloga zašto "Superman Returns" nije uspio. Lois iz filma je bila bezbojna, svedena uglavnom na posmatračicu, i definitivno nije imala unutrašnju vatru ili spoljašnje iskustvo koje bi trebalo da ima da bi bila neko koga publika zamišlja sa Supermenom.

Sa druge strane spisateljica kao što je Margerit Benet, pisci poput Grega Raka i Kurta Bušeka napisali su prvu damu DC Comicsa tako da bude nezaboravna, a njene mnoge inkarnacije u masovnim medijima su s pravom voljene. Erika Durans, Dejna Dilejni, Teri Hečer i Margo Kider zapovijedaju armijama obožavalaca zbog svojih portretisanja, ističe Gardijan.

Ako je Votson sjajan i Holms će biti sjajan. Dobro napišite Džima Gordona, priče o Betmenu će biti bolje.

Napišite Lois pogrešno ili van slike i propustite nešto apsolutno bitno kad se radi o Supermenu.

Gardijan citira Tima Hanlija, koji kroz kritički rad ispituje Loisinu 78-godišnju istoriju, "Investigating Lois Lane: The Turbulent History of Daily Planet's Ace Reporter" i ukazuje na promjenljive verzije Lois tokom vremena i primećuje da ona "otjelotvoruje napredak i borbu američkih žena, kontinuirani ciklus napretka i nazadovanja".

"Supermen i Lois Lejn odbijaju da tolerišu nasilnike i uvijek će stajati na strani potlačenih. Vjeruju u Istinu i Pravdu velikim slovima i bore se za njih svaki dan. Lois to radi bez supermoći ili tajnog identiteta, kao što se Klark nada da bi, čak i bez njegovih nevjerovatnih darova. Za razliku od svih koji imaju moć (fizičku, finansijsku, političku, intelektualnu) sa kojima se Lois ikada susrela, Supermen je jedini lik na Zemlji sa dovoljno moći da spase svijet, a koji zapravo koristi šansu da to učini. Nepotkupljiva moć sreće neustrašivog smrtnika. Slijedi brak. Oni su najbolja romansa u cijeloj istoriji stripova o superherojima i imaju samo još više smisla što više razmišljate o njima", kaže Din Trip, kreator projekta "Rooftop", koji je predstavio "Lois Lane, girl reporter" "DC Comics" serije.

Bonus video: