VIDEO Specijalno pristanište u San Francisku: Više od 1.000 morskih lavova na jednom mjestu

Ovo je samo privremena stanica za morske lavove koji će nakon hranjenja nastaviti putovanja na jug, gdje ih očekuje sezona parenja

13379 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen/Youtube
Foto: Printscreen/Youtube

Više od 1.000 morskih lavova izašlo je ove godine na Pristanište 39 u poznatom ribarskom distriktu u San Francisku. Oni su glasni, prave nered i međusobno se zabavljaju.

Morski lavovi se na toj lokaciji okupljaju od zemljotresa 1989. godine, ali su brojevi tokom godina bili različiti, što je zavisilo od niza faktora. Obično ih je mnogo manje, a biolozi vjeruju da su ih ove godine privukle velike količine hrane u zalivu.

“Ovo je neobično. Kada su prvi put došli ovdje, u prošlosti, ranih 90-ih, imali smo ovakve brojeve. Zapravo, ponekad ih je bilo i 1.700. Ali brojevi su opali tokom godina, zimi ih je bilo, prosječno, rekla bih, između 300 i 400. A kada dođe proljeće, možda i do 700”, objašnjava Šila Čendor iz Lučke kapetanije.

„Tako da (ove godine) imamo gotovo dvostruke brojeve. A razlog za to je što imamo veliku količinu inćuna sa Ostrva Faralon koji su sada u zalivu. Tako da se sve svodi na morsku hranu”, dodaje Čendor.

Ona pojašnjava da su pristaništa na tom mjestu specijalno izgrađena upravo zbog morskih lavova i da su tri puta snažnija od običnih. Do sada nije bilo slučajeva potapanja, dodaje Čendor, ali napominje da je ovogodišnji broj morskih lavova blizu maksimuma.

Morski lavovi odavno su turistička atrakcija koja privlači brojne posjetioce.

„To je ludo. Nikada nisam vidjela toliko morskih lavova na jednom mjestu“, kaže Tereza Simbek, turistkinja iz Njemačke. „Čula sam za ovo mjesto i došli smo ovdje prije nekoliko minuta. Sjajno je vidjeti ih. Naravno, veoma je glasno, ali je zaista sjajno sve ih vidjeti. Zabavno je gledati ih kako se bore i opuštaju na suncu.“

Fiona Vilson iz Engleske kaže da je prizor veoma zanimljiv i da su životinje glasne: „Nije kao u zoološkom vrtu, oni nisu zarobljeni. Mogu biti ovdje ako žele da budu.“

Ovo je samo privremena stanica za morske lavove koji će nakon hranjenja nastaviti putovanja na jug, gdje ih očekuje sezona parenja. Lokalni biznisi se nadaju da će povećan broj morskih lavova dovesti još više gostiju i donijeti im nove prihode.

Bonus video: