VIDEO Trka u Velikoj Britaniji: Uhvatiti kolut sira koji je pušten niz strmu padinu

Sam događaj često dolazi sa sigurnosnim problemima. Malo takmičara uspijeva da ostane na nogama sve do kraja nizbrdice od 180 metara

8984 pregleda 1 komentar(a)
Ebi Lampe pobjednica u ženskoj konkurenciji, Foto: Reuters
Ebi Lampe pobjednica u ženskoj konkurenciji, Foto: Reuters

U Velikoj Britaniji se danas održava popularna trka, jedinstvena u svijetu gdje se takmičari trkaju da uhvate kolut sira težak oko tri kilograma koji je pušten niz strmu padinu, a pobjednik kao nagradu stiče pravo da zadrži taj jedan kolut sira.

Trke se održavaju na Kupers Hilu, oko 160 kilometara zapadno od Londona od 1826. godine, ali vjeruje se da je sport trkanje za sirom mnogo stariji.

Sam događaj često dolazi sa sigurnosnim problemima. Malo takmičara uspijeva da ostane na nogama sve do kraja nizbrdice od 180 metara.

Ovogodišnje mjesto takmičenja je posebno klizavo i blatnjavo nakon nedavne kiše. Članovi lokalnog ragbi kluba poređali su se na dnu kako bi uhvatili takmičare koji se budu prevrtali.

Desetine djece i odraslih takmičili su se i u sigurnijim i sporijim, ali ništa manje napornim verzijama trke, koje se tradicionalno održavaju krajem maja.

Oko 32 kilometra dalje u gradu Tetberi, takmičari su nosili vreće vune težine do 27 kilograma na stazi od 220 metara uz i niz strmo brdo Gumstol.

Te trke se održavaju od 1972. godine, a organizatori se pozivaju na lokalnu tradiciju koja datira još iz 17. vijeka u tom gradu.

Bonus video: