On je jedan od najvećih prevaranata u istoriji svijeta

Nakon što su neki od njegovih pacijenata završili kod pravog doktora Sira, Damara je razotkriven, ali nije bio uhapšen jer kanadska policija nije podnjela tužbu protiv njega i samo je deportovan u SAD.
87 pregleda 1 komentar(a)
Ferdinand Valdo Demara, Foto: Wikimedia
Ferdinand Valdo Demara, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 07.07.2017. 13:06h

Ferdinand Valdo Demara – jedan je od najvećih prevaranata u istoriji svijeta.

Demara je pobjegao od kuće kao 16-godišnjak, zbog siromaštva, a život je proveo kao ljekar, upravnik zatvora, profesor, pravnik, vojnik, glumac... i sve to bez fakultetskog obrazovanja. Nakon što je pobjegao od kuće, ovaj Amerikanac se pridružio rimokatoličkom crkvenom redu Cistercitma. S njima je proveo nekoliko godina, a 1941. godine postaje vojnik pod lažnim imenom (Entoni Ignoli).

Nakon toga Demara je lažirao i samoubistvo jer je vidio da u mornarici ne napreduje dovoljno brzo, a život nastavio kao Robert Linton Frenč. Njegova nova uloga je bila psiholog na koledžu u Pensilvaniji, nakon čega se zaposlio u sanatorijumu u Los Anđelesu, ali nakon toga FBI ga je uhapsio i pritvorio na 18 mjeseci zbog dezerterstva.

Nakon sto je pušten iz zatvora on je preuzeo novi lažni identitet i pridružio se rimokatoličkom redu „Braća hrišćanske pouke“. On je kao član reda uz podršku države osnovao univerzitet LaMannais u Alfredu. Nakon toga Demara napušta red jer ga nije imenovao za rektora

Dok je bio u rimokatoličkoj zajednici upoznao je mladog ljekara Džozefa C. Sira i to je bio početak njegove najveće prevare. On se naime pod njegovim imenom ukrcao na HMCS Cayuga, ratni brod kanadske mornarice u kojem je radio kao hirurg.

Demara je obavio 16 uspješnih operacija na teže ranjenim vojnicima, a o hirurgiji je učio nekoliko minuta prije operacije i to iz enciklopedije u kojoj je pohvatao sve sto je bilo potrebno za uspješnu operaciju.

Nakon što su neki od njegovih pacijenata završili kod pravog doktora Sira, Damara je razotkriven, ali nije bio uhapšen jer kanadska policija nije podnjela tužbu protiv njega i samo je deportovan u SAD.

O njemu je i snimljen film iz 1961. godine nazvan „The Great Impostor“ (Veliki prevarant), u kom je Demaru glumio čuveni Toni Kurtis.

Ono što je krajnje zanimljivo, jeste što je većina Demarinih poslodavaca bila vrlo zadovoljna njegovim radom. Smatra se da je Demara imao fotografsko pamćenje i natprosječan koeficijent inteligencije.

Kada je upitan za motivaciju svojih postupaka, Demara je imao vrlo originalan odgovor: „Šteta, jednostavno šteta“.

Ferdinand Valdo Demara je preminuo 1982. godine, a svijet je izgubio jednog od najvećih prevaranata.

Bonus video: