PRVI PROBNI TESTOVI POKAZUJU:

Volvova vozila bez vozača mogu da izbjegnu jelena ili losa, ali ih zbunjuje kengur koji skače

"Kada je (kengur) u vazduhu, zapravo djeluje kao da je dalje, a kada doskoči, djeluje bliže", rekao je tehnički direktor kompanije Volvo u Australiji Dejvid Piket
1 komentar(a)
Kengur, Foto: Shutterstock
Kengur, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2019. 19:30h

Švedski proizvođač automobila Volvo saopštio je da njegov "Sistem za detektovanje velikih životinja" u vozilima bez vozača može da primijeti i izbjegne na putu jelena, losa i irvasa, ali da prvi probni testovi pokazuju da ima problem s kengurima.

Automatski automobil kompanije Volvo za sada nije u mogućnosti da primijeti kengura pošto njegov jedinstven način kretanja, odnosno skakanje, zbunjuje postojeći softverski sistem, navodi britanski Gardijan.

Direktor kompanije Volvo u Australiji Kevin Mek Kan rekao je da se do tog otkrića došlo u okviru razvoja tehnologije bez vozača i da će problem biti riješen do 2020. godine, kada će se automatska kola te kompanije pojaviti u prodaji.

"Doveli smo naše inženjere u Australiju da počnu sa prikupljanjem podataka o mogućem kretanju i ponašanju životinja kako bi kompjuteri to bolje razumjeli. Autonomna kola, bez vozača, još ne postoje. To je tehnologija u razvoju, mi razvijamo automobil koji će moći da prepozna i kengure", rekao je Mek Kan.

Tehnički direktor kompanije Volvo u Australiji Dejvid Piket rekao je ranije ovog mjeseca za Ej-Bi-Si (ABC) da su se ti problemi pojavili pošto sistemi za detektovanje objekata koriste zemljino tlo kao referentnu tačku, pa zbog kengurovog skakutanja ne mogu da procijene njegovu udaljenost od vozila.

"Kada je (kengur) u vazduhu, zapravo djeluje kao da je dalje, a kada doskoči, djeluje bliže", rekao je Piket.

Sistem za detektovanje osmišljen je u Švedskoj, gdje je testiran u oblastima sa losovima, a potom su probe u Australiji otkrile problem s kengurima.

Kenguri učestvuju u oko 90 odsto sudara vozila sa životinjama u Australiji, navodi Gardijan.