Ko su estradni "čistunci" koji vole "prljavi" novac

Džej Lo je postala prva zvijezda sa Zapada koja je posjetila Turkmenistan i zbog toga se našla na meti oštrih kritika. Uzela je milion i po dolara
109 pregleda 3 komentar(a)
Dženifer Lopez, Foto: Shutterstock
Dženifer Lopez, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.06.2017. 19:31h

Muzičke zvijezde vole da se predstavljaju kao angažovane kada je riječ o građanskim slobodama i ljudskim pravima, da učestvuju u humanitarnim akcijama, ali mnogima od njih, poput Ašera, Džej Lo, Stinga, Erike Badu ili Majkla Džeksona nije bio problematično da nastupaju pred najozloglašenijim svjetskim diktatorima. Kada tako nešto bude otkriveno, pod pritiskom javnosti, zvijezde se obično ili javno izvinjavaju ili pravdaju da su pjevale narodu, a ne diktatorima.

Američka R'n'B pjevačica Erika Badu posebno je poznata po angažovanim tekstovima i javnim istupima, ona pripada onom redu tzv. “osviješćenih” muzičara. No i ona je bila posramljena kada se saznalo da je pjevala na rođendanu kralja Msvatija Trećeg, dugogodišnjeg vladara Svazilenda. Otpjevala mu je “Srećan rođendan” i čak mu donijela i poklon.

“Svi su se osmjehivali dok sam pjevala. Ni ja nisam skidala osmijeh sa lica. Svi smo se u tom trenutku osjećali dobro", napisala je ona na društvenoj mreži Tviter. Ali to nije bila istina. Jer dok je Badu uživala u kraljevskom društvu, nedaleko odatle hapšeni su demonstranti koji su se okupili u znak podrške novinaru Beki Makubuu i borcu za ljudska prava Tulani Maseko, koji su se našli u zatvoru zbog javnog kritikovanja sudskog sistema u njihovoj zemlji.

Mnogo se pričalo prošle godine o Bijonsinom albumu “Lemonade”, njenim nastupima i spotovima u kojima je skretala pažnju na probleme Afroamerikanaca. Ali ni njena biografija nije čista.

Prije sedam godina, Mutasim Gadafi, sin i bezbjednosni savjetnik tadašnjeg vladara Libije Muamera Gadafija, prema navodima medija, platio milion dolara supruzi hip hop mogula Džej Zija da izvede samo pet pjesama u njegovom ekskluzivnom rizortu na ostrvu St. Barts. Dok su po riječima očevidaca tekle rijeke šampanjca do zore, na istom mjestu su se u publici našli i provodili upravo Džej Zi, roker Džon Bon Džovi i glumica Lindzi Lohan, dok je “tezgu” odradio i Ašer, još jedna američka R'n'B zvijezda. Bizarna je činjenica da se ova žurka odigrala svega par sedmica nakon smrti Muamera Gadafija. Bijonse i Ašer kasnije su tvrdili da su zaradu donirali u humanitarne svrhe.

Mutasim, koji je zgrnuo ogroman novac od nafte kojom je Libija bogata, je i ranije znao da tutne američkim zvijezdama koji milion džepu, pa su za njegovo zadovoljstvo ranije nastupali i 50 Cent i Lajonel Riči.

Ali to je nešto što je izgleda tradicija u njegovoj porodici, jer ni otac Muamer nije bio imun na “iznajmljivanje” zvijezda. Godinu dana prije Mutasimove famozne žurke vladar Libije je platio sličnu sumu Maraji Keri za novogodišnji nastup, otkriveno je kada je procurila jedna diplomatska depeša. Ona je kasnije izjavila da je bila naivna i da nije bila svjesna za koga nastupa.

“Osjećam se užasno i osramoćeno što sam učestvovala u ovom haosu”, kazala je Maraja i dodala da je novac, naravno, donirala.

Za Gadafija je nastupala i Neli Furtado 2007. i zaradila milion dolara koje je, pogađate, donirala u humanitarne svrhe, javno zažalivši kasnije.

Pop ikona Majkl Džekson svojevremeno je pjevao "They Don't Care About Us" (Briga ih za nas), ali njega nije bilo briga što izvodi svoj čuveni "moonwalk" pred kraljem Bahreina Abdulahom al-Kalifi. Kralj mu je čak 2005. pozajmio preko dva miliona dolara dok je Džeksonu suđeno za pedofiliju. Kasnije su sudski zaratili i nagodili se van suda, nešto prije smrti kralja popa.

Ima i onih zvijezda koje se pravdaju stavom da nije dobro kulturno izolovati zemlje kojima vladaju diktatori i njihovi represivni režimi. Takav je recimo engleski roker Sting. On je 2010. nastupao samo za uši Gulnare Karimove, ćerke predsjednika Uzbekistana Islama Karimova, koji je prema svjedočenjima insajdera znao da svoje protivnike davi golim rukama i udara lopatama, a optuživan je i da koristi armiju djece kao jeftinu radnu snagu za skupljanje pamuka.

Sting je u saopštenju za javnost izjavio da je bio svjestan Karimove reputacije, ali da je odlučio da nastupi u Uzbekistanu bez obzira na to.

“Shvatio sam da kulturni bojkoti ne samo da su besmisleni, već su i kontraproduktivni, jer su državama na meti uskraćene ideje i umjetnost i rezultat toga je da one postaju još zatvorenije i paranoičnije”, objasnio je poznati muzičar koji je za ovaj nastup zaradio dva miliona dolara.

Pozvan je da nastupi još jednom, ali je bez obzira na svoje stavove o kulturnom bojkotu odbio.

Gurbanguli Berdimuhamedov, vladar susjednog Turkmenistana, prema Ujedinjenim nacijama važi za jednog od najvećih svjetskih tirana. Turkmenistanski režim je 2013. ugasio internet svojim građanima kako bi ih spriječio da vide snimak na kojem njihov predsjednik pada sa konja. To nije smetalo Dženifer Lopez, mada ona voli da se hvali kako je novac, zlato i dijamanti nisu promjenili i kako je ista ona "mala iz kvarta". Ona je postala prva zvijezda sa Zapada koja je posjetila Turkmenistan i zbog toga se našla na meti oštrih kritika. Uzela je milion i po dolara.

Duplo više zaradio je jedan od najpopularnijih repera na svijetu Kanje Vest, nekada veliki kritičar Bušove administracije, kada je gostovao u komšiluku. On je nastupio na privatnom partiju unuka predsjednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, koji već 30 godina vlada gvozdenim stiskom, olako ubijajući i zatvarajući političke neistomišljenike.

Na meti kritika našli su se i Hilari Svonk, Žan Klod van Dam i violinistkinja Vanesa Mej kada im je čečenski vladar Ramzan Kadirov platio da prisustvuju njegovom rođendanskom slavlju u Groznom. Vanesa je, prema navodima britanskih medija, naplatila svoj nastup sa pola miliona dolara. Za razliku od nje, Šakira je odlučila da ne nastupi u Groznom, nakon što su joj pisali borci za ljudska prava, upozoravajući je na Kadirovljevu negativnu reputaciju po pitanju korupcije i građanskih sloboda.

Bonus video: