Hoće u Ginisovu knjigu rekorda: Svi građani ukrajinskog grada tražiće vize za Češku

"Ginisova knjiga rekorda je puna besmislica a meni se dopala ideja da dodamo još jednu"
0 komentar(a)
Ukrajina, Češka, Foto: Shutterstock
Ukrajina, Češka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.06.2017. 09:11h

Ukrajinski grad Slavutič od 25.000 građana inspirisan pozivom jedne češke umjetnice bori se danas za upis u Ginisovu knjigu rekorda na originalan način - najvećim masovnim zahtjevom za vize Evropske unije.

Umjetnica Kateržina Šeda pozvala je u Brno svih 25.000 stanovnika, a svi će zahtjev podnijeti danas i navesti da putuju u posjetu kod nje.

"Dugo sam razamišljala kakvu ću pokušati umjetničku akciju u Slavutiču. Pokazalo se postepeno da su najveći problem za tamošnje stanovnike i cijelu Ukrajinu vize. Problem je, naravno, dublji i povezan je s temom savladavanja granica generalno. Sa izlaženjem na kraj da nas na drugoj strani granice niko ne dočekuje. Da Ukrajinci moraju stalno nekome nešto da dokazuju", kazala je Šeda za vikend izdanje Lidovih novina.

Slavutiču i češkoj umjetnici jasno je da niko neće odjednom obraditi 25.000 zahtjeva za vizu.

"Ginisova knjiga rekorda je puna besmislica a meni se dopala ideja da dodamo još jednu", rekla je Šeda.

Češki privrednici apeluju posljednjih godinu dana na vladu da olakša i pojednostavi režim odobravanja radnih viza za Ukrajince jer češkoj privredi zbog najmanje nezaposlenosti u EU trenutno nedostaje čak 140.000 radnika i mora da uvozi radnike iz inostranstva, Ukrajine, Rumunije, Srbije, kako bi fabrike uopšte uspjele da ispune sve narudžbine.

Bonus video: