Ovi položaji repa vam otkrivaju šta mačka želi reći

Ako maca leži i ima omotan rep oko nogu to opisuje maksimalnu opuštenost, zadovoljstvo i bezbrižnost. Ako pak vaša kućni ljubimac omota rep oko vas ili druge mace to je znak iskrenog prijateljstva
180 pregleda 0 komentar(a)
mačka, Foto: Shutterstock
mačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.05.2017. 14:14h

Mačke imaju razne oblike komunikacije. Osim mijaukanja ove simpatične i pametne životinje za pokazivanje osjećaja koriste specifične pokrete cijelim tijelom, a posebno repom.

Želite li savladati neverbalnu komunikaciju sa svojom macom, ovo su 9 položaja repa koji otkrivaju što vam ona želi reći.

1. PODIGNUTI ZAKRIVLJEN NA VRHU

Pozicija u kojoj rep mace stoji u obliku upitnika te je podignut visoko u zrak, znači da je vaš ljubimac vrlo zaigran i veseo. Riječ je o prijateljskom položaju repa koji žudi za vašom pažnjom, ali i igrom i zajedničkom zabavom.

2. NAJEŽEN REP

Rep na kojem je dlaka naježena, zbog čega izgleda dvostruko deblji znak je straha kod mačke. Ako je maca uz to još i zalizala uši i savila leđa u luk riječ je o obrambenom stavu. Naime, u ovom položaju mačka izgleda veće i opasnije što bi joj u prirodi bilo vrlo važno kako bi se zaštitila od potencijalne opasnosti.

3. SPUŠTENI REP

Ako je vaša maca spustila rep uz tlo te ga je lagano savila na stranu to može značiti oklijevanje. Takav položaj repa znači da je neko ili nešto zaokupilo njenu pažnju te se ona zbog toga osjeća nesigurno i postaje oprezna. Ova poza najčešće je vidljiva kada je maca van doma te kada osluškuje i ispituje prostor u kojem se nalazi.

4. REP RAVNO U VAZDUH

Ako vaš kućni ljubimac drži repić ravno i visoko u zraku, znajte kako su njegove emocije vrlo pozitivne. Naime, ovaj položaj repa opisuje samopouzdanje, sreću i uzbuđenje. Maca u ovakvoj pozi vam se raduje te vas pozdravlja i želi vam dobrodošlicu.

5. OMOTANI REP

Ako maca leži i ima omotan rep oko nogu to opisuje maksimalnu opuštenost, zadovoljstvo i bezbrižnost. Ako pak vaša kućni ljubimac omota rep oko vas ili druge mace to je znak iskrenog prijateljstva. Ova poza opisuje i ljubav te veliko povjerenje.

6. MAHANJE REPOM

Za razliku od psa koji mahanjem repom daje do znanja da je veseo i razigran, mace mašu repićem kada iziritirane. Ova radnja opisuje ljutnju, a u nekim situacijama i strah i nepovjerenje.

7. POLAKO POMICANJE REPA

Mace koje pomiču rep polako, s jedne strane na drugu, ugledale su nešto što im je zaokupilo pažnju. Ovakvu radnju najčešće ćete vidjeti na svojoj maci kada ugleda pticu, muvu ili pak fiksira igračku. Sljedeći korak nakon mahanja repom najčešće je skok.

8. REP SPUŠTEN IZMEĐU NOGU

Dok pas mašu repom iz potpuno drugog razloga od mace, kada je u pitanju povlačenje repa ispod tijela razlog je isti. Ovaj položaj opisuje strah i pokornost, a mace ga najčešće pokazuju kada su vani ili pak u novoj i još neistraženoj okolini.

9. PODIGNUT REP KOJI SE TRESE

Ako maca drži rep uspravno te ga trese kao da vibrira, riječ je o govoru tijela koji opisuje uzbuđenje i nestrpljenje, ali i sreću. To može značiti da je maca ulovila plijen, ali i da je jako sretna što vas je ugledala što vam može biti veliki kompliment, jer mace nikada ne lažu, prenosi Zadovoljna.

Bonus video: