ISTRAŽIVANJE POKAZALO:

Ptice i pčele imaju jednu osobinu koju dijele sa ljudima

Neka prethodna istraživanja utvrdila su postojanje otvorenosti, ekstraverzije, prijatnosti i neurotičnosti kod životinja
202 pregleda 0 komentar(a)
pčele, Foto: Shutterstock
pčele, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.05.2017. 11:14h

Ljudi nisu jedina bića koja imaju radnu etiku i osjećaj dužnosti. Istraživači sa kalifornijskog Univerziteta u Berkliju otkrili su da se insekti, ptice, reptili, ribe i druge sitne životinje takođe odlikuju savješću.

Analizom skoro 4.000 studija o ponašanju životinja, psiholozi sa Berklija Mikel Delgado i Frenk Salovej pratili su određena ponašanja kod nekih životinja, kao što su marljivost, istrajnost, opreznost i samodisciplina.

Kao i kod ljudi, savjest kod životinja, koja podrazumjeva trud, obraćanje pažnje na detalje i nastojanje da se uradi ispravna stvar, donosi brojne prednosti u lovu i okupljanju, privlačenju partnera, razmnožavanju i odbrani od predatora.

"Pčele radilice koje uklanjaju ostatke uginulih pčela iz svojih košnica imaju mnogobrojnije potomstvo, a ptice koje svoje gnezdo održavaju urednim manje su podložne napadima predatora", rekao je Delgado. On ističe i da je pevanje kod ptica ključno za uspjeh parenja.

Kod nekih vrsta ptica ženke biraju mužjaka koji je izgradio najbolje gnijezdo i to na lokaciji koja je skrivena od predatora.

Neka prethodna istraživanja utvrdila su postojanje otvorenosti, ekstraverzije, prijatnosti i neurotičnosti kod životinja. Ovo je, međutim, prvi put da je utvrđeno postojanje savjesnosti u životinjskom carstvu.

Delgado smatra da je razlog toga suviše usko definisan pojam savjesnosti na koji se gledalo isključivo kao na ljudsku osobinu temeljenu na emocijama, namjerama i moralnosti, prenosi klix.ba.