SLIKA VISOKA NEKOLIKO METARA

Benksi pokazao svoj stav o Bregzitu slikom u Doveru

Fotografija je objavljena na Benksijevom zvaničnom vebsajtu, čime je potvrđeno da je autentična, iako mural nije potpisan
101 pregleda 0 komentar(a)
Benksi, Brezit, Foto: Beta-AP
Benksi, Brezit, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Satirični britanski ulični umjetnik Benksi pokazao je svijetu šta misli o odluci Britanije da napusti Evropsku uniju, nacrtavši svoj prvi grafit inspirisan time a na njemu je prikazan radnik kako uklanja jednu od zvjezdica s evropske zastave. Njegov rad otkriven je juče na zidu zgrade u Doveru, najbližem engleskom gradu evropskom kontinentu, odakle svakodnevno kreću trajekti ka francuskoj obali.  Slika visoka nekoliko metara predstavlja napuklu evropsku zastavu zbog udaraca čovjeka koji stoji na merdevinama i čekićem udara jednu od dvanaest zvjezdica. Ispred oslikanog zida brojni prolaznici zastaju i fotografišu se.  Grafit koji se nalazi na zgradi na trgu vidljiv je u krugu od nekoliko desetina metara.  Fotografija je objavljena na Benksijevom zvaničnom vebsajtu, čime je potvrđeno da je autentična, iako mural nije potpisan. 

Poznat po svojoj satiri Benksi je krajem 2015. oslikao murale s druge strane Lamanša u Kaleu posvećene migrantima gdje je prikazao osnivača Epla Stiva Džobsa, koji je i sam sin sirijskog imigranta, kako nosi vreću i računar.  Benksi, koji nikada nije otkrio svoj identitet u javnosti niti svoje lice, poznat je po duhovitim grafitima i porukama protiv establišmenta. Benksijevi satirični grafiti, pacovi, policajci koji se ljube, policija u opremi za razbijanje demonstracija sa smajli licem, pojavili su se prvo na zidovima u Bristolu prije nego što su se proširili na London i druge gradove širom svijeta.