Želja jača od bolesti: Dječak koji govori kroz umjetnost

Sendvig danas prodaje sinova djela preko interneta, a dio zarade odlazi u dobrotvorne organizacije koje pomažu djeci sa dijabetesom
101 pregleda 1 komentar(a)
Oušn Skot, Foto: Printscreen
Oušn Skot, Foto: Printscreen
Ažurirano: 24.04.2017. 10:11h

Kada je u pitanju komuniciranje sa ukućanima, trogodišnji Oušn Skot još uvijek nije naučio da koristi riječi, ali itekako zna kako da naslika ono što želi reći.

Dječak iz američke države Oregon je obolio od dijabetesa kada je imao samo dvije godine i bolest se odrazila kroz značajne smetnje u razvoju.

Međutim, ovo ga nije spriječilo da pronađe novi način izražavanja.

Iako porodica njegov talenat posmatra kao terapeutsku pomoć, njegova djela se prodaju za hiljade dolara.

Njegove slike su već sada jasne i precizne, što nikako nije bio slučaj kada su prije godinu dana saznali razarajuće vijesti o njegovom oboljenju.

"Taj dan provela sam u potpunom haosu, ali sam morala istovremeno i da se saberem, jer sam morala brzo naučiti kako da ga održim u životu", kaže njegova majka Ejpril Sendvig.

Osim konstantne pažnje, Sendvig o sinu brine dajući mu šest injekcija dnevno.

Jednoga dana je primijetila kako je dječak počeo da iskazuje želju da nešto kaže.

"The language stopped progressing and then anything he had really learned was gone," said Sandvig.

"Samo bi ugrabio prvu boju koja mu je bila pri ruci i čak koristio igračke i pomoću njih ostavljao trag na papiru, njegov stil je stvarno jedinstven i svako djelo je potpuno drugačije", kazala je.

Sendvig danas prodaje sinova djela preko interneta, a dio zarade odlazi u dobrotvorne organizacije koje pomažu djeci sa dijabetesom.

Bonus video: