"Iznajmljivanje materica": Prve britanske gej tate krše zakon?

Britanski mediji pišu da se surogat majki plaćaju samo "opravdani troškovi", a kazna od tri mjeseca zatvora prijeti onima koji budu htjeli da profitiraju od ugovaranja surogatstva
102 pregleda 15 komentar(a)
Beri i Toni Druvit-Barlou, Foto: Instagram
Beri i Toni Druvit-Barlou, Foto: Instagram
Ažurirano: 23.04.2017. 08:08h

Britanske prve "gej tate" Beri i Toni Druvit-Barlou nijesu samo harizmatični zagovornici istopolnih brakova, već i surogatstva koje im je omogućilo da postanu roditelji.

Ovaj par ima petoro djece zahvaljujući surogat majkama i doniranju spermatozoida, a uskoro planiraju da prošire porodicu.

Beri i Toni aktivno su uključeni u britanske debate oko ovih osjetljivih tema. Za njih je doniranje spermatozoida i "iznajmljivanje" materice stvar humanosti.

Ipak, u Britaniji je u toku istraga oko sumnjivih metoda koje koriste Beri Druvit-Barlou i njegova kompanija "British Surrogacy Centre (BSC)". Ispituju se navodni nasilni odnos prema budućim surogat majkama i pravne procedure kompanije.

Mnogi stručnjaci tvrde da BSC posluje ilegalno i zahtijevaju dalju istragu.

Komercijalno surogatstvo je u Britaniji zabranjeno. Britanski mediji pišu da se surogat majki plaćaju samo "opravdani troškovi", a kazna od tri mjeseca zatvora prijeti onima koji budu htjeli da profitiraju od ugovaranja surogatstva.

Druvit-Barlou negira optužbe na račun njegove kompanije i kaže:

"Surogatsvo se u Velikoj Britaniji odvija bez ikakvih pravila, sa rastom broja žena koje vrebaju parove. BSC nudi bezbjednu alternativu i roditeljima i surogat majkama."

Ostaje da se vidi kako će se ovaj slučaj pravno završiti.

Bonus video: