Devetnaest godina na braniku hip hopa

Do proslave jubileja, borba na posljednjoj granici hip hopa se nastavlja, pa će kao i svakog četvrtak i večeras od 21 sat na talasima Antene M "The Coming" plasirati najbolje i najsvježije iz toga žanra, za neke nove klince koji se možda baš noćas tako zaljube u ritam i rime.
171 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2017. 17:13h

Najznačajnija i najdugovječnija radio-emisija posvećena hip hop kulturi u Crnoj Gori "The Coming" nedavno je proslavila 19. rođendan. S obzirom na to kakva je radijska, muzička i uopšte kulturna scena, te prihvaćenost hip hopa u Crnoj Gori, u pitanju je istinski veliko dostignuće kakvim se rijetki mogu pohvaliti.

Za tada rijetke ljubitelje repa "The Coming" je svojevremeno bio jedini prozor u svijet, veza putem koje su do njihovih ušiju stizala najaktuelnija ostvarenja sa druge strane Atlantika.

Emisija je ispratila i razvoj domaće rep scene, od “Monteniggersa” pa do “Who See” klape, koju je značajno pogurala u etar na početku njihove priče, do danas kada zahvaljujući dostupnosti softvera, razvoju Interneta i društvenih mreža kada isplivavaju neke nove generacije, reperi koji su se tek rodili kad je "The Coming" pravio prve korake.

Jedan od osnivača, Nikola Rajović aka DJ Mono, kaže da je priča počela još u srednjoj školi, sa željom para tinejdžera da kroz muziku iskažu svoju posebnost, što se poklopilo sa periodom kada su počele u Crnoj Gori da se otvaraju privatne radio stanice.

"Naš koncept inicijalno nije prošao, ali smo par godina kasnije, odnosno 1998. dobili priliku i iskoristili je. Bez mentora se u početku učilo na svojim greškama. Igor Burzan (aka Rhino) i moja malenkost smo ukačili 'zlatno doba' popularnosti radija u Crnoj Gori, ali nikada nismo imali želju da se van programa eksponiramo, zato smo samo poznati užem krugu ljudi", objašnjava Rajović.

Burzan je poslije par godina izašao iz priče i od tada je "The Coming" šou jednog čovjeka. Kompletna arhiva emisija nažalost ne postoji, ali Rajović kaže da je iza njega preko 900 epizoda, oko tri hiljade sati programa. Na tom putovanju sagovornik "Vijesti" prošao je kroz mnoge izazove, od troškova produkcije i promocije do borbe sa fizičkom iscrpljenošću, a kaže da je posao posebno zahtijevan postao od kada ga radi sam. Ipak, ne pada mu na pamet da odustaje.

"Bez obizra na karakteristike generacija koje stasavaju i duha vremena u kome živimo, format emisije neće pretrpjeti veće promjene, to je prvenstveno hip hop radio šou. Ponosan sam na direktni i indirektni uticaj koji je emisija imala i ima. Ponekad ljudi spominju 'The Coming' u prošlom vremenu, što je još jedan svojevrstan izazov, jer je sam šou u svakom pogledu sve bolji i bolji iz godine u godinu", uvjeren je Rajović.

Na pitanje što misli da je recept za dugovječnost njegove emisije odgovara da on ne postoji.

"U pitanju su volja i želja. Nekad je motivacija opšte dobro, nekad polusebični momenti", dodaje Rajović.

Sljedeće godine "The Coming" čeka poseban jubilej - dvije decenije postojanja i logično je da će ovo dostignuće morati nekako da se obilježi.

"Želje postoje i lagano se gomilaju: od dokumentarca, kompilacije lokalnih i regionalnih bendova, do prigodnih kulturno-umjetničkih programa zvanih koncerti i žurke. Sa jeseni će se neke definitivno pretvoriti u planove i realizaciju. Dvadeset godina treba valjano obilježiti i proslaviti, trag je ostavljen, samo ga valja osvjetliti", ističe Rajović.

Do proslave jubileja, borba na posljednjoj granici hip hopa se nastavlja, pa će kao i svakog četvrtak i večeras od 21 sat na talasima Antene M "The Coming" plasirati najbolje i najsvježije iz toga žanra, za neke nove klince koji se možda baš noćas tako zaljube u ritam i rime.

"The Coming" se može preslušati i na Mixcloud stranici emisije.

Kroz hip hop upoznao većinu drugih žanrova i stilova koje voli

Ljubav prema hip hopu presudno je uticala na njegov životni put, a Rajović kaže da su ga privukli ritam i rime, "konkretnost" u repetitivnosti gruva. A kroz hip hop upoznao je većinu drugih žanrova i stilova koje voli.

"Ograničavanje je loše u svakom smislu, tako da je fonoteka raznovrsna, ali se na kraju svakog ciklusa vratim korijenima i onome na čemu sam se podigao. Kad su Public Enemy škola, onda prođete i kroz jezik i kroz istoriju, kao i kroz mozaik gruva", ističe on.

Hip hop je posljednjih godina tek počeo, najviše zahvaljujući Who See klapi, da dobija prostor u mejnstrim medijima u Crnoj Gori. Prethodno je bio na margini, a Crnogorcima je tek bio opskuran u periodu kad je Rajović počeo da ga sluša.

"Postoje razne stigme u vezi hip hopa, a postoji i Google, informacije su dostupne iz raznolikih izvora, pitanje je samo koliko je neko otvoren. Krajem 80-tih i početkom 90-tih smo bili u vakuumu i veoma je teško bilo doći do informacija, a kamoli do nosača zvuka. Poručivale su se piratske kasete iz regiona, snimalo se na VHS-u i analizirao 'YO! MTV Raps'. Tako je sve za mene počelo", prisjetio se on.

Crnogorska hip hop scena je mala, ali ima kvalitet

"Malo ruka, malena i snaga", stihovima iz "Gorskog vijenca" Rajović opisuje domaću hip hop scenu. Tržište je malo, finansijski problem je uvijek prisutan bez pomoći sponzora. Mada stanje nije ružičasto, Rajović ipak konstatuje da slika kvalitativno nikad nije bila bolja.

"Imamo regionalno najpoznatiji hip hop bend “Who See”, već drugu godinu zaredom najboljeg betlera Randoma, jednog od najboljih regionalnih DJ-jeva Marakua, producente koji sarađuju sa internacionalnim izvođačima i oskarovcem The Outvaderz, kao i jednu od najboljih i najdugovječnijih radio emisija 'The Coming'", navodi on.

Galerija

Bonus video: