Ukrajinci Ruskinji zabranili ulazak u zemlju, možda će i Jermenki

Pjevačici je ulazak zabranjen na tri godine, a razlog je to što je učestvovala na festivalu "Svijet sporta i dobrote" na Krimu 2015. godine.
3 komentar(a)
Julija Samojlova, Foto: Wikimedia
Julija Samojlova, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 22.03.2017. 15:20h

Ukrajinski Savjet za bezbjednost zabranio je ulazak u zemlju ruskoj pjevačici Juliji Samojlovoj (27), koja bi trebalo da sa numerom "Flame is Burning" predstavlja svoju zemlju na predstojećoj Evroviziji u Kijevu.

Kako prenose ruski mediji, pjevačici je ulazak zabranjen na tri godine, a razlog je to što je učestvovala na festivalu "Svijet sporta i dobrote" na Krimu 2015. godine.

Ukrajinski zakon prepoznaje kao krivično djelo boravak uz rusku dozvolu na Krimu.

Šef ukrajinske diplomatije je svojevremeno rekao da je ruski izbor Samojlove za Evroviziju "očigledna ruska provokacija".

Kako je rekao šef kabineta u Savjetu Aleksander Tkačuk, vlastima je jasno i da bi i zabrana i dozvola boravka imali posljedice i to ili "oštru reakciju Rusije", ili "jake proteste ukrajinskih radikala".

"Svi su jednaki pred zakonom. Bilo kakvi izuzeci bi mogli da uvrede određene grupe ljudi i predstavljali bi diskriminaciju", rečeno je u Savjetu.

Samojlova, koja se kreće pomoću invalidskih kolica, trebalo je da predstavlja svoju zemlju na Evroviziji u Kijevu od 9. do 13. maja.

Kada je Ukrajina najavila da će zabraniti ulazak u zemlju Samojlovoj, Rusi saopštili da će u tom slučaju bojkotovati Eurosong.

Rusija je prošle godine oštro protestovala zbog pobjede ukrajinske predstavnice Džamale sa pjesmom "1944", koja govori o Staljinovom protjerivanju Tatara s Krima.

Ulazak u Ukrajinu bi mogao biti zabranjen i jermenskoj učesnici Eurosonga Arcvik Artunjan zbog njene ranije posjete Krimu, objavila je radio-stanica "Govorit Moskva".

Služba bezbjednosti Ukrajine će provjeriti da li je jermenska pjevačica posjetila Krim.

Kako je izjavio savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko, ako je Artunjan bila na poluostrvu, o njoj će biti donijeta posebna odluka, prenosi Gazeta.ru.

Rusija je se svojevremeno našla i sa druge strane političkog uticaja na Evroviziju. Gruzija je 2009. morala da odustane od učešća, jer je na takmičenje htjela da pošalje pjesmu "We Don'T Wanna Put In".

Bonus video: