ČOVJEK NIJE NA PRVOM MJESTU

Svjetski rekorderi u konzumaciji mesa

Iza sebe ostavljaju čak i kitove koji godišnje pojedu „samo“ između 400 i 500 tona planktona, račića, riba i mekušaca
4 komentar(a)
pauk, Foto: Shutterstock
pauk, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.03.2017. 16:34h

Nutricionisti i ljekari neprestano nas upozoravaju da jedemo manje mesa i ribe. Pritom cjelokupno čovječanstvo godišnje pojede 400 miliona tona. Ipak, pauci su u konzumaciji mesa – višestruko aktivniji.

Za početak jedan podatak: svi pauci sveta godišnje pojedu između 400 i 800 tona insekata i malih životinja. Do tog zaključka došao je tim njemačkih, švedskih i švajcarskih naučnika. U svom istraživanju objavljenom nedavno u stručnom časopisu „The Science of Nature“, naučnici su zaključili da mali pauci u trci među mesožderima, iza sebe ostavljaju čak i kitove koji godišnje pojedu „samo“ između 400 i 500 tona planktona, račića, riba i mekušaca.

Postavlja se pitanje kako su naučnici došli do podataka o tome koliko pauci pojedu. Kako je objašnjeno, primjenjene su dvije metode: prvo se izračunalo da na svijetu živi 25 miliona tona paukova. Zatim je izračunata dnevna potreba za hranom, sve to podjeljeno u sedam svjetskih zona. Jer pauk iz Norveške i pauk iz Amazone nemaju iste prehrambene navike, niti isti apetit. Nakon toga, ti podaci upotpunili su se rezultatima empirijskih metoda o tome koliko jedan pauk pojede. Veliku razliku u procjeni pojedenog mesa naučnici objašnjavaju različitim ekološkim sistemima u kojima pauci žive i s tim povezanom poteškoćom donošenja preciznih zaključaka jer se radi o prognozama koje, naravno, osciliraju.

Velika ekološka važnost

Do sada je nauci poznato oko 45.000 vrsta paukova. U nekim ekološkim sistemima po kvadratnom metru može da živi i do hiljadu jedinki. Pauci spadaju u najrašireniju i najraznolikiju vrstu grabežljivaca. Uprkos tolikoj rasprostranjenost, čovek rijetko dolazi u dodir s tim insektima, što se djelimično može zahvaliti i činjenici da su pauci majstori skrivanja. Mnogim ljudima ta činjenica odgovara. Pauci nikada nisu smatrani poželjnim ukućanima, iako su i naše bake znale da pauk u kući donosi sreću – možda iz jednostavnog razloga što ta životinja preuzima ulogu prirodnog insekticida. Odnedavno je poznato i koliko su ta osmonožna stvorenja važna po ekološki sistem.

„Naši proračuni pokazali su globalnu važnost pauka za smanjenje populacije insekata i održavanje prirodne ravnoteže“, kaže naučnik Martin Najfeler.

Šta se iz svega ovoga može da se zaključi? Sljedeći put kada sretnemo pauka – pokažimo dužno poštovanje, jer bi bez njega i njegove vrste svijet bio mnogo neugodnije mjesto za život.