Deset razloga da vaše dijete odraste uz ljubimca

Kućnim ljubimcima, naročito psima, potrebna je pojačana aktivnost. Dječaci i djevojčice koji u detinjstvu trčkaraju za ljubimcima uglavnom ostaju u dobroj formi i tokom života. U principu, uz ljubimca cijela porodica provodi više vremena napolju, a svjež vazduh i fizička aktivnost prijaju svakome
0 komentar(a)
dijete, pas, Foto: Shutterstock
dijete, pas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.03.2017. 18:14h

Ljubitelji životinja uporno tvrde da je odrastanje uz ljubimca najlepše iskustvo koje nose iz detinjstva, ali ima i skeptika koji vjeruju da pas može povrijediti dijete ili mu prenijeti opake bolesti. Jasno je na čijoj smo mi strani, a kako bismo potvrdili da smo u pravu, navešćemo 10 razloga zbog kojih bi svako dijete trebalo da početak života provede u društvu ljubimca.

Odgovornost

Djeca koja imaju ljubimce u ranom detinjstvu razvijaju osjećaj odgovornosti prema drugima. Životinjama je potrebna pažnja, a dijete se polako navikava da je pruža drugim živim bićima. Djeca koja su aktivna u podizanju ljubimca češće razviju empatiju i postanu saosećajniji ljudi. Na ovaj način djeca ranije nauče da budu odgovorna za sebe.

Samopouzdanje

Uz odgovornost dolazi i samopouzdanje. Vremenom se uz uspješnu njegu ljubimca javlja i ljubav životinje prema djetetu, a na taj način dijete stiče utisak da je „dobro odradilo zadatak“. Samopouzdanje djeteta raste i ono postaje ponosno na svoja dostignuća.

Manja sklonost alergijama

Mnogobrojna istraživanja tokom godina pokazala su da djeca koja odrastaju uz ljubimce imaju manje šanse da obole od astme i manje sklonosti ka alergijama. Ukoliko su djeca izložena kontaktu sa ljubimcima prije prve godine, veća je vjerovatnoća da će izgraditi jači imuni sistem.

Igra i vježba

Kućnim ljubimcima, naročito psima, potrebna je pojačana aktivnost. Dječaci i djevojčice koji u detinjstvu trčkaraju za ljubimcima uglavnom ostaju u dobroj formi i tokom života. U principu, uz ljubimca cijela porodica provodi više vremena napolju, a svjež vazduh i fizička aktivnost prijaju svakome.

Spokoj i pribranost

Kućni ljubimci imaju sposobnost da umire djecu. Neki mališani su čak i opušteniji sa životinjama nego sa roditeljima. Kao i odrasli, koji posle stresnog posla i obaveza bježe u zagrljaje svojih pasa i mačaka, tako i djeca u dodiru sa njima nalaze spokoj. Kada su vaša djeca tužna, uznemirena ili ljuta nema toga što će ih brže oraspoložiti od ljubimca.

Oslobađanje stresa

Ljubimci, ali psi posebno, mogu biti dobri terapeuti za cijelu porodicu, a naročito za djecu. Maženje psa ili mačke doprinosi osjećaju sigurnosti i bezbjednosti. Njihovo staloženo disanje smiruje svačiji organizam pod stresom.

Unaprijediti čitanje

Jedno istraživanje je pokazalo da se djeca lakše oslobađaju da prvi put čitaju naglas u prisustvu ljubimca, nego u prisustvu ljudi. Stvar je jasna – početničke greške u tom slučaju niko ne ispravlja, a za samopouzdanje i elan u ovakvim situacijama važno je da kritika izostane. Uz ljubimce djeca će čitati i nekoliko puta, a ponavljanjem će brže unaprijediti svoju novu vještinu.

Učenje o posljedicama

Brigom za kućne ljubimce djeca nauče da neki postupci imaju dobre ili loše posljedice. Ukoliko o psu ili maci ne brinu pažljivo, oni se mogu razboljeti, ako ribicu ne hrane – ona može uginuti. Na ovaj način djeca u najranijem uzrastu uče da njihovi postupci imaju svoje posledice i da bi prije nego što naprave izvjesne korake trebalo dobro da razmisle.

Posvećenost

Kućni ljubimci nisu igračke koje se mogu odložiti na polici kada dijete završi sa igrom ili se umori od brige o njima. Životinjama je potrebna svakodnevna njega i potpuna posvećenost, a s vremenom djeca nauče da su voljenim ljubimcima ona najveći oslonac.

Disciplina

Odrastajući uz ljubimce djeca nauče mnogo o disciplini. Psu je odmalena potrebna dresura i usvajanje osnovnih pravila koje nosi život sa porodicom. Trenirajući psa dijete nauči koliko je važno držati se propisa i poštovati pravila.

Postoji mnogo više od 10 razloga zbog kojih bi djeca trebalo da odrastaju uz ljubimce, a jedan od najvažnijih je taj da dijete automatski, u ranom djetinjstvu, stiče vjernog i požrtvovanog najboljeg prijatelja, prenose Životinje.rs

Bonus video: