Da li možete da riješite najtežu zagonetku ikada osmišljenu?

Vaš zadatak je da otkrijete identitete gospodara vanzemaljaca, na taj način spasite svoj život i vratite se na svoju planetu.
295 pregleda 2 komentar(a)
Vanzemaljci, Foto: Daily Mail
Vanzemaljci, Foto: Daily Mail
Ažurirano: 03.03.2017. 12:12h

Logističar Raymon Smullyan osmislio je najtežu zagonetku do sada, koju je popularizovao njegov kolega George Bools. Ona zahtijeva dobro formulisana pitanja zbog ograničenja i pravila koja nosi sa sobom, navodi Daily Mail. Pokušajte i vi da nađete rješenje sljedeće situacije:

Zamislite da ste istraživač svemira i da zalutate na planeti vanzemaljaca. Jedini način da izađete iz toga i da se vratite na svoju planetu jeste da smirite tri vanzemaljska gospodara - Ti, Ef i Ar, tako što će svako od njih dobiti svoj odgovarajući predmet - ali, Vi ne znate ko je ko i šta im je potrebno. Natpis na kamenu otkriva da imate pravo na tri pitanja sa ''da'' i ''ne'' odgovorima. Gospodar Ti će uvijek ponuditi tačan odgovor, Ef će uvijek dati pogrešan odgovor, dok će Ar nasumično odgovarati. Međutim, odgovore koje dobijete od njih su ''ozo'' i ''ulu'', a dok ne dešifrujete njihov jezik ne znate koja od ovih riječi znači ''da'', a koja ''ne''. Kako ćete utvrditi njihov identitet i dodijeliti im predmete koji su im potrebni?

Ključ rješenja ove zagonetke leži u hipotetičkoj pogodbi koja treba da postoji u svakom pitanju, kao i uključivanje ''ozo'' i ''ulu'' u istom. Na primjer, ukoliko želite da saznate od određenog vanzemaljca da li je dva plus dva jednako četiri, trebali biste uraditi to ovako: ,,Ako bih vas pitao da li su dva plus dva jednako četiri, da li bi vaš odgovor bio ''ozo''?. Iz ovog odgovora možete saznati značenje riječi ''ozo'' i ''ulu''.

Nakon toga, trebalo bi otkriti ko nije Ar, jer njegovi slučajni odgovori su nepouzdani. Prijedlog je pitati vanzemaljca u sredini: ,, Ako bih vas pitao da li je vanzemaljac sa vaše lijeve strane Ar, da li bi vaš odgovor bio ''ozo''?- Postoji mogućnost da ste upravo to pitanje postavili Aru, u tom slučaju odgovor je beznačajan, ali takođe je ista mogućnost da možda razgovarate sa Ti ili Ef-om. Ako samo jedan od njih odgovori ''ozo'' to je znak da je Vaše hipotetičko pitanje bilo ispravno, kao i to da je vanzemaljac sa lijeve strane najvjerovatnije Ar. Najlakše bi bilo ukoliko bi na to pitanje istinito odgovorio Ti, a ukoliko Ar zaista stoji sa lijeve strane Ef-a, lažljivi gospadar će odgovoriti negativno.

Kada smo otkrili ko je vanzemaljac sa nasumičnim odgovorima, prelazimo na vanzemaljca koji nije Ar. Pitanje koje biste trebali postaviti je: ,,Ukoliko vas pitam da li ste vi Ef, da li biste rekli ''ozo''? Koji god odgovor da dobijete na ovo pitanje, ''ozo'' ili ''ulu'', može vam pomoći da otkrijete željeni identitet s obzirom na prethodnu eliminaciju vanzemaljca koji ima slučajne odgovore. Naposletku, istom vanzemaljcu možete postaviti pitanje otkrivanja identiteta preostalog gospodara. Nakon svega, zadnjeg vanzemaljskog goposdara možete otkriti sistemom eliminacije, odnosno on će biti jedini preostali. Tada ste spasili svoj život i našli put do planete Zemlje.

Bonus video: