Najuspješnije muzičarke u biznisu - od modnih linija do svog zabavnog parka

Posao muzičara je prilično nesiguran i zato mnogi od njih ulažu svoju zaradu u neki drugi biznis
212 pregleda 0 komentar(a)
Madona, Foto: Reuters
Madona, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.02.2017. 15:44h

Posao muzičara nije poput drugih, "običnih" poslova. Naprotiv, prilično je nesiguran i nestalan i veoma naporan. Muzičari konstantno moraju da budu originalni i da ostanu u trendu kako bi se izborili za prostor u moru novih izvođača. Zato nije rijetko da neki od ovih umjetnika ulože svoju zaradu u neki drugi biznis kako bi obezbjedili dodatnu finansijsku sigurnost.

Podstaknut novom hit serijom "Big Little Lies", u kojoj Riz Viterspun, Nikol Kidman i Šajlin Vudli igraju uspješne žene pune samopouzdanja, portal muzika.hr sastavio je listu poznatih muzičarki koje su se ostvarile i u drugim biznis poljima.

Gven Stefani

Još od '90-ih godina prošloga vijeka Gven je žarila i palila svjetskom muzičkom scenom zajedno sa sastavom No Doubt u kojem je bila pjevačica i suosnivačica. Osim muzičkih, ona je imala i niz uspješnih kreativnih poteza kroz koje je bila uključena u svim aspektima produkcije. Jedan od njih je pokretanje kolekcije odjeće pod nazivom L.A.M.B. (inicijali njenog prvog solo albuma "Love. Angel. Music. Baby."), inspirisane azijskom i srednjoameričkom kulturom.

Komadi iz ove kolekcije se širom svijeta odlično prodaju posljednjih 13 godina, što je logično ako se uzme u obzir da je Gven zbog prepoznatljivog stila oblačenja bila zasluženo doživljavana i kao modna ikona u posljednje tri decenije.

Pjevačica je 2005. proširila kolekciju nešto jeftinijom linijom "Harajuku Lovers", odnosno modnim dodacima i donjim rubljem, a kasnije i kamerama i mobilnim uređajima. Jedno od posljednjih ostvarenja joj je i lansiranje originalnog parfema 2007. u sklopu "L.A.M.B." kolekcije.

Bijonse

Još otkako je bila članica Destiny's Child, Bijonse je poznata po svom stilu, pa ne čudi da je još 2004. sa majkom pokrenula svoju modnu liniju nazvanu "House of Deréon". Koncept je insprisalo tri generacije njihove porodice, dok je sam naziv posvećen njenoj baki Agnez Dereon, koja je bila cijenjena krojačica. Promovišući je u popularnim emisijama "Oprah Show" i "The Tyra Banks Show" linija je postala popularna diljem svijeta.

Kolekcija uključuje i sportsku odjeću, odjeću s krznom, modne dodatke i obuću, a tu su i njeni parfemi "Heat", "Heat Rush" i "Pulse". Uz preduzetničku crtu, američka R'n'B diva enorme količine novca zarađuje i od sponzorstava, sarađujući sa kompanijama kao što su Pepsi, L'Oreal, Emporio Armani, Samsung...

Ališa Kiz

Jedna od pjesama joj se zove "Superwoman", a sudeći prema ostalim poduhvatima uz ozbiljno bavljenje muzikom Ališa Kiz zaista i jeste superžena. Sa 24 godine pokrenula je svoju produkcijsku kuću, pritom potpisavši ugovor za produciranje sitkoma za "CW Network".

Zajedno sa nagrađivanim producentom Kerijem Braders Džuniorom, sa kojim je pokrenula i "The Oven Studios" za snimanje na Long Ajlendu, osnovala je i "KrucialKeys Enterprises", kompaniju koja se bavi muzičkom produkcijom i autorskim radom. Uz to što je radoholičarka, Ališa je takođe i predstavnica različitih humanitarnih organizacija i ustanova.

Madona

Dostignuća jedne od najvećih pop zvijezda ikada van muzike teško je ispratiti sve. Kasnih '70-ih odustala je od fakulteta i preselila se u Njujork sa svega nekoliko dolara u džepu, ali je od početka karijere imala snažnu preduzetničku crtu i bilo je pitanje vremena kada će pokrenuti svoj biznis.

Osim pjevanja i pisanja pjesama, plesanja i bavljenja glumom, neki možda ne znaju da je prve korake u biznisu započela nakon što je 1992. pokrenula firmu "Maverick" (koja je uključivala i "Maverick Records"). Kompanija je sastavljena od nekoliko sekcija koji se bave snimanjem, objavljivanjem muzike, televizijom, filmom, trgovinom i izdavanjem knjiga.

Od ostalih dostignuća Madona se između ostalog bavila i modnim dizajnom, pisanjem dječjih knjiga i snimanjem filmova.

Lejdi Gaga

Osim što je od početka karijere nizala hit za hitom i kupila milionske preglede na YouTube servisu, Gaga je takođe među pjevačicama biznismenkama koje zanima sve što je kreativno.

Počev od njenog parfema, brenda slušalica i ekskluzivnog dogovora sa "MAC" kozmetikom, Gaga je pokrenula i seriju stripova, te investirala i u restoran "Vince & Eddies" na Menhetnu, koji se u međuvremenu 2011. zatvorio nakon 22 godine rada.

Doli Parton

Dokaz da se sve može uz dovoljno truda i motivacije. Odrasla je u jako skromnim i sromašnim uslovima, ali je Doli Parton danas najbogatija kantri zvijezda.

Osim što se njeni preduzetnički poduhvati protežu od kompanije za filmsku i TV produkciju , Doli ima i svoj zabavni park Dolivud u Tenesiju, gdje godišnje ugosti do tri miliona posjetilaca.

Bonus video: