Lobanja ozloglašenog doktora rekvizit na studijama medicine

Jozef Mengele je poslije Drugog svjetskog rata pobjegao u Argentinu i u Buenos Airesu živio čitavu deceniju. Poslije hapšenje Adolfa Ajhmana u tom gradu preselio se u Paragvaj, a 1960. stigao je u Sao Paulo, gdje su ga primili njemački par Volfram i Lizolet Bosert i porodica mađarskih imigranata
88 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2017. 14:43h

Kosti Jozefa Mengelea, njemačkog doktora koji je izvodio jezive eksperimente nad hiljadama Jevreja u Aušvicu, dugo su stajale neidentifikovane u plavoj plastičnoj kesi na Medicinskom institutu u Sao Paulu u Brazilu. Mengeleova lobanja danas se izučava na časovima forenzičke medicine u tom gradu.

Doktor Danijel Romero Munjoz, čiji tim je 1985. godine identifikovao Mengeleove ostatke, shvatio je da se kosti ozloglašenog nacističkog doktora mogu iskoristiti i u nastavi.

Odjeljenje pravne medicine na Medicinskom fakultetu u Sao Paulu dobilo je prije nekoliko mjeseci dozvolu da ih koristi, tako da studenti danas izučavaju Mengeleove ostatke i povezuju ih sa životnom pričom čovjeka koga su zvali i "Anđeo smrti", prenosi N1.

"Kosti će studentima biti od pomoći da nauče kako da ispitaju ostatke i povežu ih sa informacijama o određenoj osobi", rekao je Munjoz.

Mengele je umro 1979. godine u Brazilu udavivši se poslije moždanog udara. Njegov život u bjekstvu i misterija koja ga je pratila dio su onoga što se izučava na fakultetu u Brazilu.

"Na primjer, pregledajući Mengeleove ostatke, uočili smo prelom lijeve strane karlice. Informacije pronađene u njegovom vojnom kartonu pokazuju da je polomio karlicu u nesreći na motociklu u Aušvicu", rekao je Munjoz.

Držeći u ruci lobanju nacističkog ljekara, naučnik je pokazao na malu rupu na lijevoj jagodičnoj koristi, za koju kaže da je rezultat dugoročnog sinuzitisa.

Mengele je poslije Drugog svjetskog rata pobjegao u Argentinu i u Buenos Airesu živio čitavu deceniju. Poslije hapšenje Adolfa Ajhmana u tom gradu preselio se u Paragvaj, a 1960. stigao je u Sao Paulo, gdje su ga primili njemački par Volfram i Lizolet Bosert i porodica mađarskih imigranata.

Umro je plivajući u moru u primorskom mjestu Bertioga. Bosertovi su ga sahranili pod lažnim imenom Volfganga Gerharda u predgrađu Sao Paula. Nekoliko godina kasnije, njemačke službe bezbjednosti presrele su pismo koje su Bosertovi slali Mengelovoj porodici.

Njegovo tijelo je ekshumirano 1985. godine, a timovi iz Njemačke, Izraela, SAD i Brazila potvrdili su da ostaci pripadaju Jozefu Mengelu.

Galerija

Bonus video: