Evo ko je "kriv" za grešku tokom proglašenja na dodjeli Oskara

Naime, dvanaesta ceremonija dodjele Oskara bila je posljednja prije koje su se imena dobitnika slala medijima i važnim ljudima prije proglašenja na sceni.
6 komentar(a)
Oskar 2017, Foto: Twitter
Oskar 2017, Foto: Twitter
Ažurirano: 27.02.2017. 13:22h

Dok će ovogodišnja dodjela Oskara ostati upamćena po momentu kada je prilikom proglašenja najboljeg filma, Voren Biti pogriješio dobitnika, te umjesto filma “Moonlight” pročitao sa papira “La Las Land”, ceremonija dodjele ovih nagrada održana 1939. godine pamti se po promjeni koja je dovela do ovog skandala.

Naime, dvanaesta ceremonija dodjele Oskara bila je posljednja prije koje su se imena dobitnika slala medijima i važnim ljudima prije proglašenja na sceni.

Do izmjene i uvođenja tajnosti došlo je zahvaljujući Los Angeles Timesu, koji je prekršio embargo i objavio listu pobjednika prije održavanja dodjele.

Kako su tada kazali iz organizacije Oskara, ovaj neprofesionalni potez doveo je do “manjka interesovanja za ceremoniju”, a takođe veliki broj nominovanih koji nisu dobili nagrade odlučili su da nema potrebe da prisustvuju.

Tako je od 1940. godine uvedeno pravilo zatvorenih koverti, a mnogi su primijetili da, da tada nije došlo do ove izmjene, ne bi bilo ni greške na sinoć održanoj dodjeli.

Na sinoćnoj dodjeli Oskara glumac Voren Biti je, kako je kasnije objasnio, greškom dobio kovertu sa imenom pobjednice u kategoriji glavne glumice, te je pomislio da ime Eme Stoun greškom stoji uz “La La Land”.

Ekipa mjuzikla "La La Land" izašla je na scenu i primala čestitke, a producenti Džordan Horovic i Mark Plet održali su govore zahvaljujući na nagradi.

Dok je Plet govorio, na sceni se moglo vidjeti komešanje i šaputanje, pa kada je treći producent, Fred Berger počeo govor, pogledao je iza sebe i rekao: "Uzgred, izgubili smo".

Bonus video: