NEPRIRODNO I TRAUMATIČNO ISKUSTVO

9 razloga zašto mački ne treba trajno odstraniti nokte

Mačke kojima su odstranjeni nokti moraju ponovo da uče da hodaju. Naime, njima nokti služe i za održavanje ravnoteže
313 pregleda 1 komentar(a)
mačka, Foto: Shutterstock
mačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.02.2017. 11:14h

Mnogi smatraju da je trajno uklanjanje noktiju kod mačaka potpuno opravdano. Zapravo, to je bolno, neprirodno i vrlo traumatično iskustvo za životinju. Pročitajte zašto nikada ne bi trebalo da razmatrate ovaj postupak...

1. Trajno uklanjanje noktiju kod mačaka je isto kao kada bismo osobi isjekli prste do prvog zgloba. Bolna je sama pomisao na to, zar ne?

2. Grebanje je prirodno, zdravo i vaoma važno ponašanje za zdravlje mačke. Mačke grebu stvari kako bi na taj način održavale nokte, istezale se i obilježavale teritoriju.

3. Kandže mačkama prvobitno služe za odbranu. Iako neke mačke žive bezbjedno u kući, ako se ikada slučajno nađu napolju bez kandži, postaće lak plijen predatorima i neće moći da se odbrane.

4. Mačke kojima su trajno uklonjeni nokti često postaju agresivnije. Bez noktiju mnoge mačke se osjećaju nesigurno, pa imaju tendenciju da više ujedaju kako bi se zaštitile.

5. Mačke osjećaju bol čak i nakon hirurškog zahvata trajnog odstranjivanja noktiju. One osjećaju bol kada se probude iz anestezije, ali kasnije nokti mogu da počnu da rastu unutar šapa, što uzrokuje veliku patnju životinji.

6. Mačke bez noktiju često odbijaju da koriste kutiju sa pijeskom. Naime, grebanjem mačke obilježavaju teritoriju. Bez noktiju mogu nastaviti da uriniraju van kutije kako bi na taj način označile teritoriju.

7. Mačke kojima su odstranjeni nokti moraju ponovo da uče da hodaju. Naime, njima nokti služe i za održavanje ravnoteže.

8. Mnoge zemlje širom svijeta zabranile su ovaj zahvat, uključujući Englesku, Australiju i Japan.

9. I u našoj zemlji Zakonom o dobrobiti životinja, članom 14, životinjama je zabranjeno uklanjati kandže, a veterinari ne smiju obavljati taj zahvat, prenosi životinje.rs.